Wist je dat de mondhygiënist je kan vertellen welke voeding schadelijk is voor je mond?

Voeding en de invloed daarvan op de gezondheid van je mond

Iedereen weet dat goed tandenpoetsen belangrijk is. Ook je voeding, wat je eet en hoe vaak je eet, kan van grote invloed zijn op de gezondheid van je mond. Het eten van veel suikers, zuren en tussendoortjes hebben een negatief effect op je gebit en kunnen bijvoorbeeld cariës, geïrriteerd tandvlees en tanderosie veroorzaken.

Suikers, zuren en zetmeel: we krijgen het allemaal binnen via ons eten en drinken. Toch zijn deze ingrediënten in grote hoeveelheden schadelijk voor de gezondheid van je gebit. Suikers en koolhydraten worden door de bacteriën in je mond namelijk omgezet in een zuur dat je tandglazuur aantast, met gaatjes tot gevolg.

Suikers

Alle voedingsmiddelen, ook groente, zuivel en pasta, bevatten suikers en zetmeel. Nu zijn deze voedingsmiddelen wel heel belangrijk voor je omdat je lichaam de vitaminen, eiwitten en koolhydraten nodig heeft om goed te functioneren. Fabrikanten van bijvoorbeeld frisdrank, snoep en gebak voegen daarentegen extra suikers toe aan eten en drinken. Het is dan ook belangrijk om deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden en je in ieder geval bewust te zijn van wat je eet en drinkt.

Zuren

Hoe gezond een glaasje sinaasappelsap ook is, vruchtensappen zitten bomvol zuren. Deze zuren tasten je tandglazuur aan. Ook in frisdranken en wijn zit veel suiker en zuur. Soms zijn dat verborgen zuren: door de grote hoeveelheid suiker in het product, valt niet meteen op hoeveel zuren het bevat en hoe zuur het dus smaakt. Ook fruit bevat van zichzelf veel suikers en zuren.

Je eetgewoonten

Het aantal eetmomenten per dag is van grote invloed op de gezondheid van je gebit. Tussen de maaltijden door krijgt je speeksel namelijk te tijd om de zuren uit de tandplak op je tanden te neutraliseren. Wanneer je vaak snackt, krijgt je mond simpelweg niet de tijd om dit te herstellen. Houd het aantal eetmomenten daarom op maximaal zeven per dag, verdeeld over drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes. Wat ook van belang is, is hoe lang je eten of drinken in je mond houdt. Veel mensen ‘spoelen’ frisdrank door hun mond tot de prik verdwijnt voordat ze het doorslikken. Op deze manier heb je suikers veel te lang in je mond en komen ze lang in aanraking met je tanden. Ze krijgen dus langer de tijd om schade aan te richten.

De invloed van eten en drinken op mijn gebit

Suikers en zetmeel in ons eten worden door bacteriën in je mond omgezet in een zuur dat het tandglazuur aantast. Dit kan gaatjes (cariës) tot gevolg hebben. Tanderosie is een sluipend proces dat jaren later ineens problemen kan geven. Bij tanderosie lost het tandglazuur en het blootliggende tandbeen op. Tandglazuur dat is weggesleten, komt niet meer terug. Je mondhygiënist kan je helpen dit te voorkomen en tips geven over het juiste voedingspatroon voor een gezond gebit.

Tips

  • Beperk het aantal eetmomenten tot maximaal zeven per dag; drie hoofdmaaltijden, vier tussendoortjes;
  • Drink veel water of thee en koffie zonder suiker;
  • Verdun vruchtensappen met water, zodat de grote hoeveelheid suikers en zuren afzwakt;
  • Vermijd frisdrank zoveel mogelijk. Light-varianten bevatten dan wel weinig suikers, maar wel veel zuren;
  • Slik drinken zo snel mogelijk door of drink met een rietje. Hierdoor komt het zo min mogelijk in contact met je tanden en kiezen;
  • Eet suikervrije kauwgom. Kauwen op kauwgom stimuleert de aanmaak van speeksel en speeksel heeft weer een neutraliserende werking op suikers en zuren. Vooral kauwgom met xylitol is aan te raden omdat dit een natuurlijke zoetstof is;
  • Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta. Doe dit bij voorkeur na het ontbijt en vlak voor het slapengaan;
  • Poets niet te snel na het eten, maar laat er minstens een uur tussen zitten. Door de schurende werking van een tandenborstel, schuur je zwak tandglazuur juist weg;
  • Gebruik een aanvullende verzorging zoals tussen de tanden en kiezen reinigen met stokeren, rageren of flossen;
  • Bezoek minimaal twee keer per jaar een mondhygiënist. Zij kunnen problemen als gaatjes en tanderosie in een vroeg stadium signaleren en daarmee erger voorkomen. Ze geven informatie en advies en begeleiden je op je weg naar een leven lang een gezonde mond.