Maatregelen in verband met het coronavirus: je kunt als je gezond bent en geen coronaklachten hebt weer terecht bij jouw mondhygiënist.
Staat er een afspraak gepland? De mondhygiënist neemt contact met je op om de voorzorgsmaatregelen voor het bezoek door te nemen.
Wist je dat de mondhygiënist je kan helpen bij tand- en kiespijn?

Tand- en kiespijn

Tand- of kiespijn kan een hoop ongemakken veroorzaken en in verschillende vormen voorkomen. Soms is de pijn constant aanwezig als een zeurend en kloppend gevoel en soms is het acuut pijnlijk wanneer je koud of warm eet of drinkt of als er koude lucht langs je tanden stroomt. Eén ding is zeker: je wilt zo snel mogelijk van de pijn af.

Oorzaken van tand- en kiespijn

Pijn in je tanden of kiezen kan verschillende oorzaken hebben zoals gaatjes (cariës), tandvleesontsteking of tanderosie. Gaatjes en tanderosie zorgen ervoor dat het glazuur van je tanden wordt aangetast en daardoor steeds gevoeliger wordt voor koude en warme voeding en dranken. Maar tand- en kiespijn kunnen ook vele andere oorzaken hebben:

  • Terugtrekkend tandvlees kan pijnlijke tanden veroorzaken omdat de tandhalzen bloot komen te liggen. Tandhalzen hebben geen glazuur en zijn daardoor heel gevoelig voor koude en warme invloeden;
  • Tandvleesontsteking en parodontitis kunnen leiden tot vrij acute tand- of kiespijn. Tandvleesontsteking en vooral de ernstige vorm parodontitis tasten namelijk de tanden aan wanneer dit niet op tijd behandeld wordt. Bij parodontitis trekt het tandvlees namelijk zo ver terug dat het onderliggende kaakbot wordt aangetast en afgebroken;
  • Een wortelpuntontsteking is een ontsteking aan de wortelpunten van de tand of kies. Binnen in de kies zit een holte (het wortelkanaal) met bloedvaatjes en zenuwen. Als een gaatje zo ver is gevorderd dat het deze holte bereikt dan hebben de bacteriën kans om ook in het wortelkanaal te komen en daardoor kan aan de wortelpunt een ontsteking ontstaan. Een abces kan ontstaan door bijvoorbeeld een tandvleesontsteking (parodontitis). Een abces is een met pus gevulde zwelling die verholpen wordt door grondige reiniging onder het tandvlees;
  • Een kapotte kies of vulling;
  • Een doorkomende verstandskies kan pijnlijke klachten veroorzaken, vooral wanneer er niet genoeg plaats is of de doorkomende kies tegen de andere kiezen aan drukt omdat hij scheef groeit.

Symptomen van tand- en kiespijn

Pijn aan de tanden en kiezen kan vrij acuut ontstaan of erin sluipen door bijvoorbeeld een ontsteking. Het kan een zeurend, kloppend gevoel geven maar ook acute stekende pijn.

Daarnaast kan het eten of drinken van warm of juist koud voedsel of drank gevoelig zijn of je hebt pijn bij het kauwen. Een ontsteking aan de wortelpunt kan kiespijn veroorzaken en ook zichtbaar worden door een opgezwollen wang. Neem bij tand- of kiespijn zo snel mogelijk contact op met je mondhygiënist of tandarts en verlicht tot die tijd de pijn met paracetamol.

Tand- en kiespijn behandelen

Van pijn in je tanden of kiezen wil je zo snel mogelijk af. Iedere oorzaak vraagt natuurlijk om een eigen behandeling. Soms is dat het vullen van gaatjes of een wortelkanaalbehandeling. De basis is een goede mondgezondheid en mondhygiëne. Hoe gezonder je mond, hoe minder kans op tand- en kiespijn. Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een goede tandenborstel – bij voorkeur elektrisch omdat die tandplak beter kan verwijderen – en reinig één keer per dag tussen de tanden en kiezen met een tandenstoker, rager of flossdraad.

Let daarnaast op je voeding en zorg dat je niet te veel suikers en zuren gebruikt. In alle gevallen geldt: met een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist kun je mond- en gebitsproblemen voorkomen. De mondhygiënist staat immers voor preventieve mondzorg.