Wist je dat de mondhygiënist je kan helpen bij tand- en kiespijn?

Tand- en kiespijn

Tand- of kiespijn kan een hoop ongemakken veroorzaken en in verschillende vormen voorkomen. Soms heb je last van zeurende kiespijn en is de pijn continu aanwezig. Tand- of kiespijn kan ook acuut zijn. Bijvoorbeeld bij koude of juist warme prikkels. Eén ding is zeker: je wilt zo snel mogelijk van de pijn af.

Oorzaken van tand- en kiespijn

Tandpijn of kiespijn kan verschillende oorzaken hebben zoals gaatjes (cariës), tandvleesontsteking of tanderosie.

De meest voorkomende oorzaak van tandpijn of kiespijn zijn gaatjes. Gaatjes en tanderosie zorgen ervoor dat het glazuur van je tanden wordt aangetast. Hierdoor worden je tanden steeds gevoeliger voor koude en warme prikkels.

Maar tand- en kiespijn kunnen ook vele andere oorzaken hebben:

  • Terugtrekkend tandvlees kan pijnlijke tanden veroorzaken omdat de tandhalzen bloot komen te liggen. Tandhalzen hebben geen glazuur en zijn daardoor erg gevoelig voor koude en warme invloeden.
  • Tandvleesontsteking en parodontitis kunnen leiden tot vrij acute tand- of kiespijn. Tandvleesontsteking -en vooral de ernstige vorm parodontitis- tasten namelijk de tanden aan wanneer dit niet op tijd behandeld wordt. Bij parodontitis trekt het tandvlees namelijk zo ver terug dat het onderliggende kaakbot wordt aangetast en afgebroken.
  • Een ontstoken kies is een ontsteking aan de wortelpunten van je tand of kies. Binnen in je kies zit een holte (het wortelkanaal) met bloedvaatjes en zenuwen. Als een gaatje zo ver gevorderd is dat het deze holte bereikt, dan hebben de bacteriën kans om in het wortelkanaal te komen. Daardoor kan aan de wortelpunt een ontsteking ontstaan. Ook een lekkende vulling of een flinke klap tegen de kies kan een ontstoken kies veroorzaken.
  • Een abces kan ontstaan door bijvoorbeeld een tandvleesontsteking (parodontitis). Een abces is een met pus gevulde zwelling die verholpen wordt door grondige reiniging onder het tandvlees. Wanneer een abces tegen je tand of kies aan drukt, kan dit behoorlijk pijnlijk zijn.
  • Een kapotte kies of vulling. Bijvoorbeeld wanneer je kies is afgebroken tijdens het eten.
  • Een doorkomende verstandskies kan pijn veroorzaken. Vooral wanneer er niet genoeg plaats is, of wanneer de doorkomende kies tegen de andere kiezen aan drukt omdat hij scheef groeit.

Symptomen van tandpijn en kiespijn

Tandpijn of kiespijn kan vrij abrupt ontstaan, of erin sluipen door bijvoorbeeld een ontsteking. Tand- of kiespijn kan verschillende symptomen hebben. Zoals zeurende kiespijn, zenuwpijn in je kies, kloppende kiespijn, maar ook een acute stekende pijn in je kies of tand.

Daarnaast kunnen koude of juiste warme prikkels van bijvoorbeeld eten of drinken pijn veroorzaken. Net als pijn tijdens het kauwen of poetsen. Heb je een ontsteking aan je wortelpunt? Dat kan zichtbaar worden door een opgezwollen wang.

Neem bij tand- of kiespijn zo snel mogelijk contact op met je mondhygiënist of tandarts en verlicht tot die tijd de pijn met paracetamol.

Tand- en kiespijn behandelen

Van pijn in je tanden of kiezen wil je zo snel mogelijk af. Iedere oorzaak vraagt natuurlijk om een eigen behandeling. Soms is dat het vullen van gaatjes, soms een wortelkanaalbehandeling.

De basis om tandpijn en kiespijn te voorkomen is een goede mondgezondheid en mondhygiëne. Hoe gezonder je mond, hoe minder kans op tand- en kiespijn.

  • Poets minimaal twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een goede tandenborstel – bij voorkeur elektrisch.
  • Reinig één keer per dag tussen je tanden en kiezen met een tandenstoker, rager of flossdraad.
  • Let daarnaast op je voeding en zorg dat je niet te veel suikers en zuren binnenkrijgt. Dit tast je tandglazuur sneller aan.

In alle gevallen geldt: met een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist kun je tand- en kiespijn voorkomen. De mondhygiënist staat immers voor preventieve mondzorg.