Hoe zorg je voor een schone en gezonde mond bij een beugel?

Mondverzorging bij een beugel

Wanneer je een beugel draagt, is het schoonhouden van je mond een uitdaging en tandenpoetsen ronduit lastig. Rondom al dat ijzerwerk ontstaat makkelijk tandplak. Een gebit met beugel is daarom vatbaarder voor gaatjes en ontstekingen. Extra goede mondhygiëne is dan ook essentieel.

Beugels zijn niet typisch voor pubers. Ook volwassenen krijgen tegenwoordig vaak op latere leeftijd nog een beugel. Hoewel het de orthodontist is die de behandeling uitvoert en de ontwikkeling van je tanden en kiezen bijhoudt, verwijst hij cliënten regelmatig naar een mondhygiënist voor de extra mondverzorging die komt kijken bij een beugel. Rond je beugel hopen zich namelijk gemakkelijk etensresten, tandplak en bacteriën op. Een mondhygiënist kan je concrete tips geven om je mond schoon te houden, de gezondheid van je mond in de gaten houden en je daarbij begeleiden.

Poetsen met een beugel in: dat vraagt om een juiste tandenborstel!

Met een gewone handtandenborstel is poetsen rond alle slotjes en draadjes lastig. Vaak is de kop van een normale handtandenborstel te groot voor de kleine hoekjes, dus zijn er speciale kleinere handtandenborstels op de markt.
De beste manier is om te poetsen met een elektrische tandenborstel. Die hebben van zichzelf al een kleinere borstelkop dan de gemiddelde handtandenborstel, maar ook voor een elektrische tandenborstel zijn speciale opzetstukken te krijgen die goed over de blokjes van een beugel passen en er zijn tevens opzetstukken speciaal voor onder de draad of voor in de kleinste hoekjes.

Ragers

De ruimte tussen de slotjes en onder de draadjes bereik je niet zo makkelijk met de tandenborstel. Daarom is het belangrijk om daar nog extra te reinigen met een rager. Ragers zijn een soort mini-borsteltjes, verkrijgbaar in allerlei maten. Een mondhygiënist kan bepalen welke grootte in jouw geval het beste is. Omdat je tanden en kiezen door de beugel in je mond verschuiven kan het zijn dat de maat van de rager gedurende de tijd dat je een beugel draagt verandert. Het is ook belangrijk om de ruimte tussen je tanden en kiezen goed schoon te houden. Dit kan bij genoeg ruimte ook met een rager. De mondhygiënist adviseert je daarbij.

Tandenstokers, waterfloss en mondwater

Tandenstokers
Ragers kunnen te groot zijn voor de ruimte tussen je tanden en kiezen. In dat geval werken tandenstokers beter. Het is van groot belang dat je een tandenstoker op de juiste manier gebruikt. Een mondhygiënist kan je vertellen hoe.

Mondwater
De mondhygiënist kan je adviseren te spoelen met een spoelmiddel met fluoride. Omdat er makkelijker tandplak blijft zitten als je een beugel hebt, waardoor je eerder kans hebt op gaatjes, bijvoorbeeld rondom de slotjes, is een extra fluoridemoment belangrijk. Mondwaters bevatten ingrediënten die het glazuur versterken. Weet echter dat wanneer je mondhygiëne slecht is, een orthodontist kan besluiten om überhaupt geen beugel te plaatsen omdat het dan niet opweegt tegen de problemen die kunnen ontstaan. Ook komt het voor dat de beugel voortijdig wordt verwijderd omdat de mondhygiëne onvoldoende is en er zodoende grotere problemen kunnen ontstaan.

Waterflosser (monddouche)
Een waterflosser is een apparaatje dat met een krachtige straal (mond)water tussen de tanden en kiezen en dus ook rond slotjes en draadjes van de beugel spuit. Het apparaatje verwijdert vooral losse etensresten. Het gebruik van de waterflosser voelt fris aan. Een waterflosser is echter absoluut geen vervanging van een tandenborstel of van het reinigen tussen tanden en kiezen (ragen, stokeren of flossen)!