De mondhygiënist = dé preventiespecialist

Ontstoken tandvlees bij kinderen

Ontstoken tandvlees bij jonge kinderen is ontzettend vervelend. Het tandvlees bloedt bij het poetsen en kan er rood en gezwollen uitzien. Het kan irritatie en pijn veroorzaken tijdens het eten, poetsen of bij aanraken. Een slechte mondhygiëne is dé oorzaak van ontstoken tandvlees. Wanneer ontstoken tandvlees niet op tijd behandeld wordt, kan de ontsteking zich uitbreiden. We noemen dit dan parodontitis. Parodontitis komt bij kinderen bijna nooit voor.

De oorzaak van ontstoken tandvlees bij kinderen

Wanneer voedselresten zich mengen met speeksel en bacteriën ontstaat er een plakkerig laagje op de tanden. We noemen dit tandplak. Wanneer dit niet op tijd verwijderd wordt, kan het gaan irriteren en leiden tot tandvleesontsteking. Tandplak die te lang blijft zitten wordt bovendien hard. We noemen het dan tandsteen. Tandsteen kun je niet meer zelf verwijderen met goed poetsen, maar kan uitsluitend door een mondhygiënist of tandarts verwijderd worden.

Ontstoken tandvlees bij kinderen voorkomen en behandelen

Gezond tandvlees is roze, ligt strak om de tanden en bloedt niet tijdens het poetsen. Goed poetsen voorkomt ontstoken tandvlees en parodontitis. Door de tanden van je kind twee keer per dag te poetsen met een fluoridehoudende tandpasta verwijder je die tandplak.

Wanneer je kind gevoelig is voor ontstoken tandvlees, kan het helpen om regelmatig voorzichtig te flossen. Een mondhygiënist kan je uitleggen hoe je dit het beste kunt doen. Bij ontstoken tandvlees en parodontitis zal een mondhygiënist de tandplak en het tandsteen verwijderen in de diepe ruimtes van het teruggetrokken tandvlees door middel van een grondige gebitsreiniging. Door twee keer per jaar met je kind naar de mondhygiënist te gaan kun je ontstoken tandvlees en parodontitis voorkomen.