Wist je dat het belangrijk is om ontstoken tandvlees door de mondhygiënist te laten behandelen?

Ontstoken tandvlees (gingivitis)

Heb je last van bloedend en gevoelig tandvlees? En ziet je tandvlees er rood en gezwollen uit? Dan is de kans groot dat je last hebt van een tandvleesontsteking (ook wel gingivitis genaamd). Een goede gebitsverzorging en een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist kunnen ontstoken tandvlees voorkomen.

De gezondheid van je tandvlees is ontzettend belangrijk. Je tandvlees vormt namelijk samen met je kaakbot het fundament van je tanden en kiezen. Voor een levenslang behoud van je eigen tanden is dus ook de verzorging van je tandvlees essentieel.

Tandvleesontsteking (gingivitis) herkennen

Bloedt je tandvlees bij aanraken zoals poetsen of flossen? Ziet je tandvlees er bovendien gezwollen en rood uit? Dan is het hoogstwaarschijnlijk ontstoken. Tandvleesontsteking (gingivitis) hoeft niet per se het hele gebit te betreffen. Ontstoken tandvlees kan ook tussen twee tanden of kiezen zitten.

Soms gaat ontstoken tandvlees gepaard met een slechte adem of een metalige smaak in de mond.

Niet bij iedereen is ontstoken tandvlees even goed zichtbaar. Een tandvleesontsteking kan dan ook lang onopgemerkt blijven. Het gevaar daarvan is dat de ontsteking pas in een laat stadium ontdekt wordt.

Breng regelmatig een bezoek aan een mondhygiënist. De mondhygiënist kan al vroeg mondproblemen signaleren en je advies en poetstips geven. Ook kan een mondhygiënist eventueel een behandeling uitvoeren zoals tandplak en tandsteen verwijderen.

Oorzaken van ontstoken tandvlees

In ons eten en drinken zitten suikers. Samen met bacteriën en speekselbestanddelen in onze onze mond vormen ze tandplak. De bacteriën in tandplak produceren allerlei (gif)stoffen die tandvleesontsteking veroorzaken.

Wanneer tandplak niet dagelijks verwijderd wordt, wordt het hard en ontstaat tandsteen. Op tandsteen ontstaat gemakkelijk weer een nieuwe laag tandplak. Tandsteen kun je niet zelf verwijderen, maar moet weggehaald worden door een mondhygiënist. Poets je niet goed genoeg en laat je tandplak zitten? Of laat je tandsteen niet op tijd weghalen? Dan wordt de tandvleesontsteking erger.

Tandvleesontsteking voorkomen

Het voorkomen van ontstoken tandvlees begint bij een goede mondhygiëne:

  • Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta.
  • Kies een tandenborstel die het best bij jouw gebit past.
  • Een belangrijke aanvulling op dit ritueel is het reinigen tussen je tanden en kiezen. Denk aan stokeren, rageren of flossen.
  • Ook kun je gebruik maken van een mondspoeling of tongschraper.

Al deze mondverzorgingsmethoden zijn bedoeld om schadelijke bacteriën en tandplak te verwijderen. Veel mensen zijn geneigd om tijdelijk te stoppen met poetsen wanneer ze ontstoken tandvlees hebben. Om tandplak te verwijderen (en dus verdere uitbreiding van de ontsteking te voorkomen) is het echter van groot belang om ook dan – voorzichtig – je tandvleesrand te blijven poetsen en tussen de tanden en kiezen te blijven reinigen.

Een mondhygiënist kan je daarbij begeleiden met concrete tips en poetsinstructies. Ook zal een mondhygiënist je gebit periodiek grondig reinigen en controleren.

Ontstoken tandvlees behandelen

Het is ontzettend belangrijk om niet met ontstoken tandvlees rond te blijven lopen! Tandvleesontsteking kan, wanneer het niet op tijd wordt behandeld, leiden tot parodontitis. De ernstige vorm van tandvleesontsteking.

Bij parodontitis laat het tandvlees los van je tanden en kiezen. In de ruimtes die ontstaan (pockets) hoopt zich extra tandplak op. Zo wordt het onderliggende kaakbot aangetast. Doordat het bot verdwijnt als gevolg van de ontsteking, kunnen je tanden en kiezen bovendien los komen te zitten en uitvallen. Parodontitis blijft vaak lang onopgemerkt en kan zeker in het beginstadium alleen ontdekt worden door een professioneel oog.

Wil je tandvleesontsteking behandelen? Ga dan regelmatig naar de mondhygiënist. Om te kunnen achterhalen hoe ernstig een tandvleesontsteking is, meet de mondhygiënist de diepte van de ruimte tussen je tand en het tandvlees. Bij gezond tandvlees is die ruimte 1 tot 3 mm diep en bloedt het tandvlees niet. Bij ontstoken tandvlees tot 5 mm diep en parodontitis zorgt voor nóg diepere pockets van 6 mm of meer.