Maatregelen in verband met het coronavirus: je kunt als je gezond bent en geen coronaklachten hebt weer terecht bij jouw mondhygiënist.
Staat er een afspraak gepland? De mondhygiënist neemt contact met je op om de voorzorgsmaatregelen voor het bezoek door te nemen.
Wist je dat kinderen tot 18 jaar gratis de mondhygiënist kunnen bezoeken?

Glazuurafwijkingen bij kinderen

Je kijkt in de mond van je kind en schrikt: een gele, bobbelige kies met bruine vlekken. Afwijkingen in het tandglazuur zijn al op jonge leeftijd te constateren, wanneer de eerste kiezen doorkomen. Er zijn verschillende soorten glazuurafwijkingen bij kinderen die niet alleen erg vervelend zijn, maar ook stuk voor stuk een andere verzorging en behandeling nodig hebben.

Afwijkingen in het tandglazuur ontstaan voordat de eerste tanden doorkomen en wanneer het kindergebit dus nog in ontwikkeling is. Soms ontstaan glazuurafwijkingen door slechte gewoonten van de moeder tijdens een zwangerschap, soms is het erfelijk en soms door een ziekte of infectie van je kind op zeer jonge leeftijd. Wanneer je twijfelt of een tand of kies van je kind er vreemd uitziet, kan een mondhygiënist vaststellen of er inderdaad sprake is van een glazuurafwijking en hoe dit het beste te behandelen is.

Kaaskiezen

Misschien wel de meest voorkomende glazuurafwijking bij jonge kinderen zijn zogeheten kaaskiezen. Vijf tot negen procent van de kinderen heeft kaaskiezen in het melkgebit. In het blijvende gebit heeft negen tot veertien procent van de kinderen één of meerdere kaaskiezen. Ook de voortanden kunnen daarbij horen.

Herkennen van een kaaskies
Heeft je kind last bij het tandenpoetsen of tijdens het eten van warme of koude etenswaren? Misschien zijn er zogeheten kaaskiezen in het spel. Bij kaaskiezen is de glazuurlaag niet goed ontwikkeld: de buitenste laag is zwakker en daardoor gevoeliger. Kaaskiezen zijn vrij goed te herkennen en een mondhygiënist kan een kaaskies al op jonge leeftijd constateren. De kiezen zijn crème-wit of geel-bruin van kleur (de kleur van kaas) en hebben soms een bobbelige structuur. Omdat kaaskiezen door hun zwakke glazuur niet of nauwelijks beschermd worden tegen aanvallen van buitenaf zijn ze niet alleen kwetsbaar maar kunnen ze ook erg gevoelig en zelfs pijnlijk zijn.

Kaaskiezen verzorgen en behandelen
Kaaskiezen kun je niet voorkomen door goed te poetsen omdat ze al ontwikkeld worden voor het gebit van je kind doorkomt. Omdat kaaskiezen gevoeliger zijn voor gaatjes, is het – ondanks dat poetsen pijnlijk kan zijn – belangrijk om schade zoveel mogelijk te beperken.
Poetsen met fluoride is de beste manier om kaaskiezen te beschermen. De mondhygiënist kan je advies geven hoe je de gevoelige kaaskiezen van je kind het best kunt verzorgen en poetsen. Een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist zorgt ervoor dat kaaskiezen in een vroeg stadium kunnen worden gesignaleerd en dat een preventieve behandeling kan worden ingezet. Dit kan betekenen dat je wat vaker met je kind op controle moet komen. Bovendien kan een mondhygiënist, wanneer je kind een kaaskies had in het melkgebit, extra controleren wanneer de blijvende tanden en kiezen doorkomen. Een mondhygiënist reinigt bovendien het gebit en kan de kaaskies extra beschermen met bijvoorbeeld een laag fluoridelak. Wanneer er al gaatjes in de kaaskies aanwezig zijn, zullen die behandeld worden door ze te vullen met een tandkleurig composietmateriaal of bijvoorbeeld door het plaatsen van een zogenaamd Hall-kroontje (metalen kroontje). In ernstige gevallen moet de kaaskies getrokken worden.

Amelogenesis imperfecta

Amelogenesis imperfecta is een moeilijke term voor de aandoening waarbij het tandglazuur afwijkend is of in zijn geheel ontbreekt. Het gevolg is een onregelmatig glazuur en zeer gevoelige tanden die bovendien een gele, bruine of grijze kleur hebben. En dat laatste kan het uiterlijk van je kind behoorlijk aantasten. De aandoening kan er ook voor zorgen dat er zich extreem kleine tandjes ontwikkelen met diepe groeven of een bobbelige structuur. Die kleine tanden en kiezen zijn niet alleen zeer gevoelig voor slijtage maar kunnen ook snel breken.
Amelogenesis imperfecta kan vele vormen aannemen omdat er ruim veertien soorten van deze aandoening bestaan. Afhankelijk van welke vorm van amelogenesis imperfecta sprake is zullen een preventief traject en behandeling ingezet worden. Door amelogenesis imperfecta zijn kinderen extra gevoelig voor warme en koude dranken en etenswaren en hebben ze vaak pijn in hun gebit.

Behandelen van amelogenesis imperfecta bij kinderen
Amelogenesis imperfecta is niet te genezen. De enige behandeling is bedoeld om het uiterlijk van de cliënt te verbeteren door middel van composietrestauraties en/ of kronen. Dat laatste zal in de meeste gevallen pas gebeuren wanneer een kind zijn blijvende tanden heeft. Ook is het voor kinderen met amelogenesis imperfecta belangrijk om goed te letten op het aantal eet- en drinkmomenten per dag en etenswaren en drankjes met veel suiker zo veel mogelijk te vermijden.