Wist je dat kinderen tot 18 jaar gratis de mondhygiënist kunnen bezoeken?

Glazuurafwijkingen bij kinderen

Je kijkt in de mond van je kind en schrikt. Een gele, bobbelige kies met bruine vlekken. Afwijkingen in het tandglazuur zijn al op jonge leeftijd te constateren, wanneer de eerste tandjes en kiezen doorkomen.

Er zijn verschillende soorten glazuurafwijkingen bij kinderen. De meest voorkomende zijn kaaskiezen en amelogenesis imperfecta. Niet alleen erg vervelend, maar deze glazuurafwijkingen hebben ook stuk voor stuk een andere verzorging en behandeling nodig.

Hoe ontstaan glazuurafwijkingen bij kinderen?

Afwijkingen in het tandglazuur van je kind ontstaan vaak voordat de eerste tanden doorkomen. Het kindergebit is dan nog in ontwikkeling. Mogelijke oorzaken:

  • Slechte gewoonten van de moeder tijdens de zwangerschap.
  • Erfelijk.
  • Een ziekte of infectie van je kind op zeer jonge leeftijd.

Twijfel je of een tand of kies van je kind er vreemd uitziet? Een mondhygiënist kan vaststellen of er inderdaad sprake is van een glazuurafwijking en hoe dit het beste te behandelen is.

Kaaskiezen bij kinderen

Kaaskiezen zijn de meest voorkomende glazuurafwijking bij jonge kinderen. 5 tot 9% van de kinderen heeft kaaskiezen in het melkgebit. In het blijvende gebit heeft 9 tot 14% van de kinderen één of meerdere kaaskiezen. Ook de voortanden kunnen daar helaas bijhoren.

Wat zijn kaaskiezen?

Bij kaaskiezen is de glazuurlaag niet goed ontwikkeld. De buitenste laag van de kies is zwakker en daardoor gevoeliger.

Kaaskies bij mijn kind herkennen

Kaaskiezen zijn vrij goed te herkennen. Een mondhygiënist kan een kaaskies al op jonge leeftijd constateren. Een kaaskies is crème-wit of geel-bruin van kleur (de kleur van kaas). Ook hebben kaaskiezen een bobbelige structuur. Omdat kaaskiezen door hun zwakke glazuur niet of nauwelijks beschermd worden tegen aanvallen van buitenaf, zijn ze niet alleen kwetsbaar maar kunnen ze ook erg gevoelig en zelfs pijnlijk zijn.

Heeft je kind last bij het tandenpoetsen? Of tijdens het eten van warme of koude etenswaren? Misschien heeft je kind last van kaaskiezen.

Kaaskies verzorgen en behandelen

Kaaskiezen kun je niet behandelen door goed te poetsen, omdat ze al ontwikkeld zijn voordat het gebit van je kind doorkomt.

Omdat kaaskiezen gevoeliger zijn voor gaatjes, is het – ondanks dat poetsen pijnlijk kan zijn – belangrijk om schade zoveel mogelijk te beperken. Poetsen met fluoride is de beste manier om kaaskiezen te beschermen. De mondhygiënist kan je advies geven hoe je de gevoelige kaaskiezen van je kind het best kunt poetsen.

Een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist zorgt ervoor dat kaaskiezen in een vroeg stadium kunnen worden gesignaleerd en dat een preventieve behandeling kan worden ingezet. Dit kan betekenen dat je wat vaker met je kind op controle moet komen. Had je kind kaaskiezen in het melkgebit? Dan kan een mondhygiënist extra controleren wanneer de blijvende tanden en kiezen doorkomen.

Een mondhygiënist reinigt het gebit en kan de kaaskies extra beschermen met bijvoorbeeld een laag fluoridelak. Wanneer er al gaatjes in de kaaskies aanwezig zijn, zullen die behandeld worden door ze te vullen met een tandkleurig composietmateriaal of bijvoorbeeld door het plaatsen van een zogenaamd Hall-kroontje (metalen kroontje). In ernstige gevallen moet de kaaskies getrokken worden.

Amelogenesis imperfecta bij kinderen

Amelogenesis imperfecta is een moeilijke term voor de aandoening waarbij het tandglazuur afwijkend is of in zijn geheel ontbreekt.

Amelogenesis imperfecta herkennen

  • Heeft je kind geen glazuur op de tanden?
  • Heeft je kind een onregelmatig glazuur en zeer gevoelige tanden?
  • Heeft je kind tanden met een gele, bruine of grijze kleur?
  • Of heeft je kind extreem kleine tanden die snel afbreken?

Dan is de kans groot dat je kind last heeft van Amelogenesis imperfecta. Helaas kan deze glazuurafwijking het uiterlijk van je kind behoorlijk aantasten.

Amelogenesis imperfecta kan vele vormen aannemen omdat er ruim 14 soorten van deze aandoening bestaan. Afhankelijk van welke vorm van amelogenesis imperfecta sprake is zullen een preventief traject en behandeling ingezet worden. Door amelogenesis imperfecta is je kind extra gevoelig voor warme en koude etenswaren en hebben ze vaak pijn in hun gebit.

Amelogenesis imperfecta behandelen

Amelogenesis imperfecta is niet te genezen. Behandelingen zijn bedoeld om het uiterlijk van je kindje te verbeteren. Dit gebeurt door middel van composietrestauraties en/ of kronen. Dat laatste zal in de meeste gevallen pas gebeuren wanneer een kind zijn blijvende tanden heeft.

Ook is het voor kinderen met amelogenesis imperfecta belangrijk om goed te letten op het aantal eet- en drinkmomenten per dag. En om etenswaren en drankjes met veel suiker zoveel mogelijk te vermijden.