Maatregelen in verband met het coronavirus: je kunt als je gezond bent en geen coronaklachten hebt weer terecht bij jouw mondhygiënist.
Staat er een afspraak gepland? De mondhygiënist neemt contact met je op om de voorzorgsmaatregelen voor het bezoek door te nemen.
Wist je dat kinderen tot 18 jaar gratis de mondhygiënist kunnen bezoeken?

Tanden wisselen

Het wisselen van de melktanden is een spannende tijd voor jonge kinderen en een belangrijke fase voor de ontwikkeling van het volwassen gebit. Het blijvende gebit baant zich een weg naar boven met wiebelende tanden tot gevolg.

Wisselen van melktanden begint rond het zesde levensjaar en kan duren tot een kind veertien jaar oud is. Bij wisselen liggen de blijvende tanden vaak al een tijdje klaar in de kaak onder het melkgebit. Omdat die tanden en kiezen gaan groeien, worden de melktandjes naar boven gedrukt en komen daardoor los te zitten.

Tanden wisselen begint vaak met de onderste snijtanden, wanneer je kind ongeveer zes jaar oud is. Rond dezelfde leeftijd komen ook de eerste blijvende kiezen door. Deze blijvende kiezen komen achter de laatste melkkiezen door. De bovenste melksnijtanden wisselen tussen het zevende en achtste levensjaar. De rest van het gebit volgt als je kind tien tot veertien jaar oud is. Wanneer alle tanden gewisseld en doorgekomen zijn, heeft het blijvende gebit 28 tanden en kiezen (twaalf tanden en zestien kiezen). Ter vergelijking: het melkgebit bevat twintig tanden en kiezen. Tussen de 18 en 24 jaar kunnen er bovendien nog vier verstandskiezen bijkomen.

Verschillen tussen melkgebit en volwassen gebit

Met die doorgekomen blijvende tanden verandert er een hoop in het gebit van je kind. Niet alleen heeft je kind meer tanden en kiezen dan voorheen, ook kunnen de tanden iets geler van kleur zijn.
De doorbrekende blijvende tanden en kiezen zijn net als de melktanden tijdens de doorbraak gevoeliger voor het ontstaan van gaatjes omdat het glazuur nog niet op z’n hardst is. Verzorg het melkgebit goed. We weten immers dat een slechte mondverzorging van het melkgebit doorwerkt in het volwassen gebit. Zorg dus voor een goede basis door goed te poetsen en een regelmatig bezoek aan een mondhygiënist voor een controle, adviezen, begeleiding en reiniging. Blijvende tanden hebben meestal een kartelrandje. Dit verdwijnt in de loop der jaren vanzelf als gevolg van slijtage door kauwen.

Mag ik de losse tand van mijn kind er uittrekken?

Hoewel het verleidelijk is om die losse wiebeltand er uit te trekken, wordt dit toch sterk afgeraden. Melktanden, ook de losse, vervullen een belangrijke functie bij het praten en eten. Daarbij houden ze de ruimte vrij voor de blijvende tanden om goed door te komen. Wanneer je een tand er voortijdig uittrekt, kunnen andere tanden en kiezen verschuiven naar de vrijgekomen ruimte, waardoor de blijvende tanden en kiezen niet goed door kunnen breken. Daardoor zou je kind later een beugel nodig kunnen hebben. Een loszittende tand valt er vaak vanzelf uit.

Het blijvende gebit: wees er zuinig op!

Omdat er bij het wisselen ook ineens extra kiezen doorkomen (achter de melkkiezen), worden deze met poetsen nogal eens vergeten. Dit terwijl blijvende tanden net na het doorkomen juist extra gevoelig zijn voor gaatjes. De groeven in net doorgekomen kiezen zijn vaak lastig schoon te houden. Twee keer per dag goed poetsen met een fluoridehoudende tandpasta is daarom erg belangrijk. Nog een tip: blijf kinderen tot hun tiende controleren op het poetsen of poets het zelf even na.

Waarom de verzorging van het melkgebit doorwerkt op het volwassen gebit

Een gezond melkgebit helpt mee aan een gezond volwassen gebit. Slechte gewoonten die erin sluipen bij een melkgebit worden aangehouden bij het verzorgen van het blijvende gebit. Ook kunnen ontstekingen aan melktanden als gevolg van tandbederf, schade brengen aan nog niet doorgekomen blijvende tanden. Een mondhygiënist kan je adviseren en concrete tips geven hoe je je tanden goed verzorgt. Dit aangevuld met twee keer per jaar een professionele gebitsreiniging helpt je naar een leven lang een gezonde mond en voorkomt problemen. Tot 18 jaar is een bezoek aan de mondhygiënist kosteloos voor de ouders, omdat het wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het voorkomen van problemen is beter dan genezen!