Wist je dat kinderen tot 18 jaar gratis de mondhygiënist kunnen bezoeken?

Tanden wisselen

Het wisselen van melktanden is een spannende tijd voor jonge kinderen. Ook is het een belangrijke fase voor de ontwikkeling van het volwassen gebit. Het blijvende gebit baant zich een weg naar boven met wiebelende melktanden tot gevolg.

Wanneer begint het tanden wisselen?

Het tanden wisselen van een kind begint rond het zesde levensjaar. Het wisselen van het melkgebit duurt tot een kind ongeveer veertien jaar oud is.

Losse melktanden

Bij wisselen liggen de blijvende tanden vaak al een tijdje klaar in de kaak onder het melkgebit. Omdat die tanden en kiezen gaan groeien, worden de melktandjes naar boven gedrukt en komen daardoor los te zitten.

Volgorde melktanden wisselen

  1. Tanden wisselen begint vaak met de onderste snijtanden. Je kind is dan ongeveer zes jaar oud.
  2. Rond dezelfde leeftijd komen ook de eerste blijvende kiezen door. Deze blijvende kiezen komen door achter de laatste melkkiezen.
  3. De bovenste melksnijtanden wisselen tussen het zevende en achtste levensjaar.
  4. De rest van het gebit volgt als je kind tien tot veertien jaar oud is.

Aantal tanden blijvend gebit

Als alle tanden gewisseld en doorgekomen zijn, heeft het blijvende gebit 28 tanden en kiezen. Twaalf tanden en zestien kiezen.

Ter vergelijking: het melkgebit bevat 20 tanden en kiezen.

Tussen de 18 en 24 jaar kunnen er bovendien nog vier verstandskiezen bijkomen.

Verschillen tussen melkgebit en volwassen gebit

Door het tanden wisselen verandert er een hoop in het gebit van je kind. Niet alleen heeft je kind méér tanden en kiezen dan voorheen, ook kunnen de tanden iets geler van kleur zijn.

Tijdens het wisselen zijn de doorkomende tanden en kiezen (net als de melktanden) gevoeliger voor gaatjes. Dat komt omdat het glazuur nog niet op z’n hardst is.

Tandenpoetsen kind

Poets het melkgebit goed. Een slechte verzorging van het melkgebit werkt door in het volwassen gebit.

Zorg dus voor een goede basis door goed te poetsen en een regelmatig bezoek aan een mondhygiënist. Dit is gratis voor kinderen tot 18 jaar!

De nieuwe tanden van je kind hebben meestal een kartelrandje. Dit verdwijnt in de loop der jaren vanzelf als gevolg van slijtage door kauwen.

Losse tand kind uittrekken

Hoewel het verleidelijk is om die losse wiebeltand eruit te trekken, wordt dit sterk afgeraden.

Melktanden, ook de losse, vervullen een belangrijke functie bij het praten en eten.

Daarnaast houden ze de ruimte vrij voor de blijvende tanden om goed door te komen. Wanneer je een losse melktand er vroegtijdig uittrekt, kunnen andere tanden en kiezen verschuiven naar de vrijgekomen ruimte. Hierdoor kunnen de blijvende tanden en kiezen niet goed doorkomen. Daardoor zou je kind later een beugel nodig kunnen hebben. Een loszittende tand valt er vaak vanzelf uit.

Het blijvende gebit: wees er zuinig op!

Bij het wisselen van het melkgebit komen er ook ineens extra kiezen door. Deze kiezen komen door achter de melkkiesjes. Hierdoor worden deze kiezen vaak vergeten tijdens het tandenpoetsen. Dit terwijl blijvende tanden en kiezen net na het doorkomen juist extra gevoelig zijn voor gaatjes. De groeven in net doorgekomen kiezen zijn vaak lastig schoon te houden. 2x per dag goed poetsen met een fluoridehoudende tandpasta is daarom erg belangrijk.

Tip: blijf kinderen tot hun tiende controleren op het poetsen of poets het zelf even na.

De verzorging van het melkgebit werkt door op het volwassen gebit

Een gezond melkgebit helpt mee aan een gezond volwassen gebit. Slechte gewoonten die erin sluipen bij een melkgebit worden aangehouden bij het verzorgen van het blijvende gebit.

Ook kunnen ontstoken melktandjes als gevolg van tandbederf schade brengen aan nog niet doorgekomen volwassen tanden.

Een mondhygiënist kan je adviseren en je concrete tips geven hoe je de tanden van je kind goed verzorgt.

Ook geeft de mondhygiënist 2x per jaar een professionele gebitsreiniging. Dat helpt je kind naar een levenslange gezonde mond en het voorkomt problemen.

Tot 18 jaar is een bezoek aan de mondhygiënist kosteloos voor de ouders, omdat het wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het voorkomen van problemen is beter dan genezen!