De mondhygiënist is vrij toegankelijk, dus geen verwijzing van een tandarts nodig!

Wat mag mijn mondhygiënist doen?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor de gezondheid van je mond. Jouw mondhygiënist speelt daarbij een belangrijke rol.

Dat doet hij of zij door:

  • je gebit te reinigen
  • je te vertellen hoe je zelf je gebit het beste schoonmaakt
  • eventuele tandvleesproblemen te behandelen
  • kleine gaatjes te boren en te vullen
  • je – als dat nodig is – een verdoving te geven
  • röntgenfoto’s van je gebit te maken

Tot 1 juli mocht de mondhygiënist niet al deze taken zelfstandig uitvoeren. Het boren en vullen van kleine gaatjes en het geven van een verdoving mocht alleen in opdracht van een tandarts. Tijdens het maken van een röntgenfoto moest er bovendien een tandarts in het gebouw aanwezig zijn.

Er is iets veranderd op 1 juli 2020

Vanaf 1 juli 2020 zijn er twee soorten mondhygiënisten: de mondhygiënist en de geregistreerd-mondhygiënist.
Hun taken blijven hetzelfde, maar de bevoegdheden liggen anders.

Mondhygiënist
Voor de mondhygiënist verandert er niets. Dus: hij of zij mag alleen boren, vullen, verdoven en foto’s maken in opdracht van een tandarts. En bij het maken van een röntgenfoto moet er een tandarts in het gebouw zijn.

Geregistreerd-mondhygiënist
Een geregistreerd-mondhygiënist mag alle taken zelfstandig uitvoeren, dus zonder opdracht of aanwezigheid van een tandarts. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. De geregistreerd-mondhygiënist moet zich inschrijven in het BIG-register en valt onder het tuchtrecht.

Het BIG-register
In de gezondheidszorg zijn veel beroepen beschermd. Iemand mag zich bijvoorbeeld alleen arts, apotheker, verpleegkundige of fysiotherapeut noemen als hij of zij de benodigde studie met succes heeft afgerond. Dat geldt ook voor de mondhygiënist en de geregistreerd-mondhygiënist. Beiden zijn gediplomeerde professionals met een beschermde titel. Maar vanaf 1 juli 2020 moet de geregistreerd-mondhygiënist ook in het BIG-register staan. BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Iedereen kan het BIG-register inkijken. Staat jouw mondhygiënist in het BIG-register? Dan weet je dat jouw mondhygiënist al zijn of haar taken mag uitvoeren zonder opdracht of aanwezigheid van een tandarts.

Tuchtrecht
Je mag verwachten dat jouw (geregistreerd-)mondhygiënist zijn of haar beroep zorgvuldig en goed uitvoert. Mocht je toch een klacht hebben, dan kun je die bij verschillende instanties indienen. Vanaf 1 juli 2020 kan je dat voor de geregistreerd-mondhygiënist ook bij de tuchtraad doen.

Verschillen en overeenkomsten op een rijtje

Zowel de mondhygiënist als de geregistreerd-mondhygiënist zijn goed opgeleide professionals die alle taken van hun beroep kunnen en mogen uitvoeren. Er zijn alleen verschillen in de bevoegdheden. Wij hebben ze voor je op een rij gezet:

 

MondhygiënistGeregistreerd mondhygiënist
Gebit reinigenJaJa
Advies gevenJaJa
Tandvleesproblemen behandelenJaJa
Kleine gaatjes boren en vullenJa, in opdracht van een tandartsJa
VerdovenJa, in opdracht van een tandartsJa
Röntgenfoto makenJa, in opdracht van een tandartsJa
Bij het maken van een röntgenfoto moet er een tandarts in het gebouw zijnJaNee
Moet in het BIG-register staanNeeJa
Valt onder het tuchtrechtNeeJa
Verwijzing nodig voor een afspraakNeeNee

 

Bekijk ook de video waarin het verschil wordt uitgelegd:

 

Logo’s – wat zeggen ze?

Er zijn twee logo’s die iets zeggen over jouw (geregistreerd-)mondhygiënist. Je kunt er niet aan zien of je mondhygiënist BIG-geregistreerd is of niet. Dat kun je opzoeken in het BIG-register.

Hoofdsponsoren

Het logo van de Nederlandse beroepsvereniging van mondhygiënisten (NVM-mondhygiënisten) betekent dat de (geregistreerd-)mondhygiënist lid is van deze beroepsorganisatie. Je weet zeker dat hij of zij:

  • heeft aangetoond dat hij/zij gediplomeerd mondhygiënist is
  • de gedragscode van de vereniging onderschrijft
  • goed op de hoogte is van de ontwikkelingen in de mondzorg, én van de ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving

Hoofdsponsoren

Dit logo betekent dat de (geregistreerd-)mondhygiënist ingeschreven is in het KwaliteitsRegister Mondhygiënisten (KRM). Je weet zeker dat hij/zij voldoet aan de strenge eisen van de beroepsgroep én continu aan zijn/haar vakbekwaamheid werkt.

Via de website van het KRM kun je nagaan of je mondhygiënist is ingeschreven in het KRM.