Maatregelen in verband met het coronavirus: je kunt als je gezond bent en geen coronaklachten hebt weer terecht bij jouw mondhygiënist.
Staat er een afspraak gepland? De mondhygiënist neemt contact met je op om de voorzorgsmaatregelen voor het bezoek door te nemen.
De mondhygiënist is vrij toegankelijk, dus geen verwijzing van een tandarts nodig!

Wat doet een mondhygiënist?

Bij een goede mondverzorging komt meer kijken dan goed poetsen en twee keer per jaar naar de tandarts gaan. Met een regelmatig bezoek aan een mondhygiënist voorkom je mondproblemen. Een mondhygiënist is namelijk dé professional op het gebied van preventieve mondzorg.

Preventieve mondzorg staat voor het voorkomen van mond- en gebitsproblemen. Een mondhygiënist doet onderzoek naar de conditie van je gebit, maakt vervolgens een behandelplan, geeft voorlichting over hoe je zelf het best je mond kan verzorgen en maakt het gebit schoon. Door van jongs af aan regelmatig een mondhygiënist te bezoeken die je begeleidt en coacht en de instructies en adviezen afstemt op jouw individuele situatie, voorkom je gaatjes (cariës), teruggetrokken of ontstoken tandvlees en een slechte adem.

Deze handelingen voert een mondhygiënist uit:

  • Adviseren over de verzorging van je mond (gebit, tandvlees en voedingsgewoonten);
  • De conditie van je mond in kaart brengen;
  • Tandplak, tandsteen en aanslag verwijderen;
  • Fluoride aanbrengen;
  • Sealen van tanden om gaatjes te voorkomen;
  • Polijsten van vullingen;
  • Reinigen van worteloppervlakken onder het tandvlees;
  • Gebitsafdrukken maken;
  • Gaatjes behandelen en lokale verdovingen geven (in opdracht van een tandarts);
  • Röntgenfoto’s maken (onder toezicht van een tandarts).

Geen verwijzing van een tandarts nodig

Je kunt rechtstreeks bij een mondhygiënist terecht en hoeft geen verwijzing van een tandarts te hebben. Een tandarts kán je wel doorverwijzen. Een mondhygiënist kan in dienst zijn bij een tandarts, maar ook in een zelfstandige mondhygiënistenpraktijk. Daarnaast is een mondhygiënist, net als je tandarts, verantwoordelijk voor het bijhouden van een patiëntendossier. Het beroep van mondhygiënist is een beschermde titel, die alleen gevoerd mag worden door iemand die in bezit is van een hbo-diploma ‘Mondhygiënist’.

Mondhygiënist aan huis

Een mondhygiënist bezoek je in een praktijk. Er zijn echter ook mondhygiënisten die thuis op consult komen bij cliënten die oud of slecht ter been zijn. Zoek je een mondhygiënist die thuis langs kan komen? Kijk eens op de website van de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie of bel met het bureau van NVM-mondhygiënisten via telefoonnummer 030-6571013.