Wist je dat de mondhygiënist je kan laten zien hoe je je mond het beste verzorgt?

Tandenborstels

Iedere mond vraagt om een eigen tandenborstel. Je persoonlijke mondverzorgingsbehoefte en gewoonten zijn van invloed op de keuze voor een juiste tandenborstel. Een mondhygiënist kan je helpen met de keuze welke tandenborstel het beste bij jou past.

Steeds meer mensen poetsen elektrisch en stappen over van een handtandenborstel naar een elektrische tandenborstel. Hoewel je met een handtandenborstel je gebit prima kunt reinigen, wordt door mondhygiënisten vaak aangeraden te poetsen met een elektrische tandenborstel. Uit onderzoek blijkt dat je in dezelfde poetstijd met een elektrische borstel meer tandplak verwijdert. De snelheid waarmee de kop van een elektrische tandenborstel beweegt, kun je met een handtandenborstel simpelweg niet evenaren. Ook kun je met een elektrische tandenborstel beter in kleine hoekjes komen. Sommige elektrische tandenborstels hebben een zogeheten poetsdruksensor die meet of en waarschuwt wanneer je te hard duwt. Te hard duwen kan namelijk het tandvlees beschadigen.

Elektrische tandenborstel

Elektrische tandenborstels heb je in alle soorten en maten en in allerlei prijsklassen, variërend van een paar tientjes tot ruim boven de honderd euro. Vraag je mondhygiënist welke elektrische borstel het beste bij je past. Daarnaast kun je letten op de verschillende functies die de elektrische borstel heeft.

Zo zijn er elektrische tandenborstels met een timer, waardoor je netjes twee minuten poetst. Een andere prettige functie is een druksensor die meet of je te hard duwt tijdens het poetsen.

Handtandenborstel

Bij een handtandenborstel is het belangrijk dat de borstelkop niet te groot is, zodat je ook in de kleine, lastig bereikbare hoekjes van je mond goed kunt poetsen. Ook mogen de haren van een tandenborstel niet te hard zijn. Het liefst kies je voor een zachte borstel, zodat je je tandvlees niet beschadigt. Druk ook niet te hard op de borstel tijdens het poetsen want ook dat kan je tandvlees beschadigen.

Single-tuft tandenborstel

Speciaal voor de moeilijk bereikbare plaatsen in je mond bestaan er single-tuft tandenborstels. Deze borstels bestaan uit slechts een paar haren (één tuftje) op een zeer kleine borstelkop. Een single-tuft borstel is een prima aanvulling op je normale tandenborstel voor bijvoorbeeld de reiniging van je achterste kiezen of verstandskiezen.