Maatregelen in verband met het coronavirus: je kunt als je gezond bent en geen coronaklachten hebt weer terecht bij jouw mondhygiënist.
Staat er een afspraak gepland? De mondhygiënist neemt contact met je op om de voorzorgsmaatregelen voor het bezoek door te nemen.
Hoe kun je een slechte adem bij kinderen behandelen?

Slechte adem bij kinderen

Je wilt niet dat je kind bekend staat om zijn slechte adem, met scheve blikken en misschien pesten tot gevolg. Een stinkende adem is doorgaans het gevolg van een slechte gebitsverzorging, maar kan ook wijzen op andere gezondheidsproblemen.

Oorzaken van een slechte adem bij kinderen

Een slechte adem wordt veroorzaakt door bacteriën. Bacteriën in de mond, keel of neus produceren gassen die zwavelachtig kunnen ruiken. Ook ontstoken tandvlees en een onverzorgd gebit kunnen de oorzaak zijn van een vieze adem. Te veel bacteriën achter op de tong kunnen een wit-geel laagje op de tong vormen, wat tongbeslag heet.

Problemen met neus- en keelamandelen

Verwaarloos een slechte adem bij je kind niet, want het kan ook wijzen op andere gezondheidsklachten zoals problemen met de keel- of neusamandelen. Daarom is, naast een bezoek aan de mondhygiënist, een afspraak met de huisarts noodzakelijk die je kan doorverwijzen naar een KNO-arts. Bij een verkoudheid hopen zich ook extra bacteriën op in de mond en neus. Dat is in de meeste gevallen tijdelijk van aard. Wanneer de vieze adem van je kind aan de amandelen blijkt te liggen, kan het zijn dat deze verwijderd moeten worden.

Voorkomen en behandelen van een slechte adem bij kinderen

Een goede mondhygiëne is essentieel. Zowel in het voorkomen als behandelen van een stinkende adem. Goed poetsen is erg belangrijk en moet al gebeuren vanaf de eerste babytandjes. Poets tot je kind twee jaar oud is minimaal één keer per dag en vanaf het tweede levensjaar twee keer per dag. Leer je kind dat het verzorgen van de mond belangrijk is en een terugkomend dagelijks ritueel. Wanneer poetsen alleen niet voldoende blijkt, kun je ook voorzichtig de ruimte tussen tanden en kiezen reinigen, bijvoorbeeld met behulp van floss, tandenstoker of met een rager. Een mondhygiënist kan je uitleggen hoe je dit het best kunt doen bij je kind.

Vergeet de tong niet!

Omdat bij mondverzorging de nadruk op de tanden ligt, wordt de tong nogal eens vergeten. Dit terwijl de tong een broedplaats is voor bacteriën. Bij te veel bacteriën ontstaat tongbeslag: een witgeel laagje op de tong. Je kunt speciale tongreinigers krijgen waarmee je de bacterie laag van de tong kunt schrapen. Wanneer je kind dit eng vindt, kun je ook proberen voorzichtig de tong van je kind te poetsen met een tandenborstel. Een mondhygiënist kan je tips en poetsinstructies geven en samen met je oefenen.