Maatregelen in verband met het coronavirus: je kunt als je gezond bent en geen coronaklachten hebt weer terecht bij jouw mondhygiënist.
Staat er een afspraak gepland? De mondhygiënist neemt contact met je op om de voorzorgsmaatregelen voor het bezoek door te nemen.

Bloedend tandvlees

Begint je tandvlees te bloeden bij kleine aanrakingen zoals tandenpoetsen of reinigen tussen je tanden en kiezen (flossen, rageren, stokeren)? Dit wijst op een beginnende tandvleesontsteking. Het is goed om te weten dat gezond tandvlees niet bloedt!

Bloedend tandvlees is het eerste symptoom van een tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd. Als deze tandvleesontsteking lange tijd aanwezig is, verergert de ontsteking, waarbij ook het kaakbot betrokken raakt. We noemen dit dan parodontitis.

Symptomen van ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees kun je aan een aantal factoren herkennen. Je hoeft niet van alle symptomen (tegelijk) last te hebben:

• Bloed tijdens het poetsen of bij het reinigen tussen de tanden en kiezen (flossen, ragen, stoken);
• Metaalachtige smaak in je mond;
• Opgezwollen en rood tandvlees;
• Je tandvlees is pijnlijk bij aanrakingen; meestal bij een acute ontsteking of als de ontsteking al verder gevorderd is;
• Een slechte adem.

Oorzaken van tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door tandplak. Tandplak is een plakkerige laag die dagelijks op je tanden en kiezen ontstaat en bestaat uit bacteriën, voedselresten en speeksel. Tandplak vormt zich het eerst langs de randjes van het tandvlees en tussen de tanden en kiezen. En kan zich ook vormen in de smalle spleet tussen tanden, kiezen en tandvlees, ook wel ‘pocket’ genaamd. Wanneer je goed je tanden poetst en tussen je tanden reinigt haal je de meeste tandplak weg. Laat je tandplak zitten dan kunnen de bacteriën in de tandplak ervoor zorgen dat je tandvlees gaat ontsteken. Tandplak kan ook hard worden, we noemen het dan tandsteen.

Tandsteen kun je niet meer zelf weghalen, maar moet verwijderd worden door een mondhygiënist. Gebeurt dit niet? Dan zal de ontsteking niet verdwijnen. Tandsteen is namelijk ruw, waardoor ook op tandsteen tandplak kan vormen, waarbij de bacteriën het tandvlees blijven irriteren. Er zijn ook andere situaties waardoor je meer kans hebt op tandvleesontsteking:

• Hormonale veranderingen door een zwangerschap of de overgang. Hormonen spelen een belangrijke rol bij het goed functioneren en bevochtigen van de slijmvliezen. Door veranderingen in hormonen ben je gevoeliger voor tandvleesontsteking;
• Een gebrek aan vitamine B, C of D;
• Een te droge mond;
• Gebruik van tandpasta of mondwater met alcohol. Dit droogt namelijk je mond uit;
• Roken;
• Ziektes zoals diabetes.

Ontstoken tandvlees voorkomen

Het voorkomen van ontstoken tandvlees begint bij een goede mondhygiëne. Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een tandenborstel die het best bij jouw gebit past. Een belangrijke aanvulling op dit ritueel is het reinigen tussen je tanden en kiezen (flossen, stoken of ragen), soms aangevuld met een mondspoelmiddel of tongschraper. Al deze mondverzorgingsmiddelen zijn bedoeld om tandplak en dus bacteriën te verwijderen.

Ontstoken tandvlees behandelen

Ontstoken tandvlees kun je alleen oplossen met een goede mondhygiëne, zoals hierboven beschreven. Veel mensen stoppen tijdelijk met poetsen wanneer het tandvlees bloedt. Om je ‘mondflora’ weer in balans te brengen, is het echter heel belangrijk om goed te blijven poetsen. Ook het op tijd laten verwijderen van tandplak en tandsteen door de mondhygiënist helpt de ontsteking te verminderen waardoor het bloeden stopt. Een bezoek aan de mondhygiënist kan je helpen ervoor te zorgen dat de beginnende ontsteking erger wordt. Want wanneer de ontsteking eenmaal heeft geleid tot parodontitis, is dit onomkeerbaar.