Maatregelen in verband met het coronavirus: je kunt als je gezond bent en geen coronaklachten hebt weer terecht bij jouw mondhygiënist.
Staat er een afspraak gepland? De mondhygiënist neemt contact met je op om de voorzorgsmaatregelen voor het bezoek door te nemen.
Wist je dat kinderen vanaf het eerste tandje welkom zijn bij de mondhygiënist?

De eerste babytandjes

De eerste tandjes komen door wanneer je baby tussen de 6 en 9 maanden oud is. Voor ouders is het vaak een ware mijlpaal, voor de baby (en de ouders) kan het gepaard gaan met de nodige ongemakken. In ieder geval is het belangrijk om meteen na dat eerste doorgekomen tandje te beginnen met poetsen. Het kindergebit is meestal helemaal compleet als je kindje 2,5 jaar oud is en bestaat dan uit twintig tanden en kiezen.

Het gebit van een baby ontwikkelt zich al tijdens de zwangerschap en komt door in een vaste volgorde. De onderste twee snijtanden zijn de eerste tandjes die doorkomen, wat vaak begint met een harde bobbel in het tandvlees, gevolgd door twee witte puntjes in de onderkaak. Als het eerste tandje is doorgebroken komt er daarna gemiddeld iedere maand een tand bij. Je baby kan last hebben van het doorkomen van die eerste tandjes. Symptomen zijn bijvoorbeeld kwijlen, slecht slapen of veel huilen, op alles willen bijten, wrijven over de wangen, weigeren te eten, maar ook koorts en diarree kunnen voorkomen.

Tips om pijn bij doorkomende tandjes te verlichten

Hoewel sommige kleintjes helemaal geen last hebben van doorkomende tandjes, kan het bij andere baby’s gepaard gaan met veel ongemakken zoals koorts, veel huilen, diarree en weinig slapen en eten. De volgende tips kunnen misschien helpen om de pijn van doorkomende tandjes iets te verlichten:

• Masseer met je vinger voorzichtig het tandvlees van je baby op de plek waar het tandje doorkomt;
• Geef je baby een gekoelde bijtring (niet uit de vriezer, alleen uit de koelkast!) of een koel, nat washandje om op te sabbelen en kauwen;
• Laat je kindje koud water drinken;
• Maak het eten van je baby niet te warm. Daar is het tandvlees nu extra gevoelig voor;
• Geef je baby een speen of laat hem zuigen op je duim. Dit kan verlichting bieden;
• Omdat doorkomende tandjes vaak gepaard gaan met extra kwijlen, is het goed om het gezichtje extra in te smeren zodat het niet schraal wordt of uitdroogt;
• Er zijn verschillende (genees)middelen die het tandvlees wat verdoven als de pijn erg wordt. Vraag de mondhygiënist om advies.

Babytanden poetsen

Al vanaf het eerste tandje is het belangrijk om te poetsen. Eén keer per dag is bij kindjes tot twee jaar voldoende. Omdat tandenpoetsen bij een baby niet altijd makkelijk gaat, is liggend poetsen de makkelijkste manier. Dat kan bijvoorbeeld door het hoofdje van je baby op je hand te laten rusten terwijl je in bed zit, of leg je baby op de commode. Gebruik een kleine (vinger)tandenborstel met zachte haren en een fluoridehoudende peutertandpasta ter grootte van een rijstkorrel.