Maatregelen in verband met het coronavirus: je kunt als je gezond bent en geen coronaklachten hebt weer terecht bij jouw mondhygiënist.
Staat er een afspraak gepland? De mondhygiënist neemt contact met je op om de voorzorgsmaatregelen voor het bezoek door te nemen.
Wist je dat de mondhygiënist je kan vertellen hoe je je mond het beste verzorgt?

Tongschraper

Een tongschraper is niet iets wat veel mensen standaard in de badkamer hebben staan. Toch is het een erg handig hulpmiddel tegen een slechte adem die bovendien makkelijk in gebruik is.

Een slechte adem wordt veroorzaakt door bacteriën op de tong. Die bacteriën geven gassen af die zwavelachtig kunnen ruiken. Helaas heb je dat zelf niet altijd meteen door en zijn het mensen in je omgeving die je op een stinkende adem wijzen. Een slechte adem kan mensen daarom erg onzeker maken. Mensen met een wat ruwere tong of met groeven in de tong zijn hier gevoeliger voor.

Wanneer bacteriën te lang op je tong blijven zitten, vormen ze een geel-wit laagje. Dit heet tongbeslag.

Een handige manier om tongbeslag te verwijderen en zo een stinkende adem te verhelpen én voorkomen, is het gebruik van een tongschraper. Tongschrapers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en breedtes en kun je gewoon halen bij een drogist. Tongschrapers werken effectiever dan het borstelen van je tong met je tandenborstel.

Het gebruik van een tongschraper

Een tongschraper gebruiken is niet moeilijk. Je plaatst hem achter op je tong en schraapt hem zachtjes naar voren. Spoel hem twee à drie keer af onder de kraan en schraap dan de twee zijkanten van de tong. Maak geen poetsbeweging over de tong, want dan verspreid je de bacteriën alleen maar. Er zijn tongschrapers met een meegeleverde reinigingsgel, maar dat wil absoluut niet zeggen dat die beter werken dan tongschrapers zonder gel.

Kokhalzen

Sommige mensen hebben last van kokhalsneigingen wanneer ze de schraper over hun tong halen. Dit komt omdat de meeste bacteriën zich achter op je tong bevinden en je de schraper dus best diep moet plaatsen. Wat helpt is om tijdens het naar voren halen van de schraper uit te ademen door je mond en via je neus weer in te ademen.