Wist je dat de mondhygiënist zonder verwijzing toegankelijk is?

Mondspoeling

Als aanvulling op de dagelijkse reiniging van je gebit kun je een mondspoeling gebruiken. Mondspoelmiddelen helpen je om je mond extra te beschermen tegen gaatjes én geven een lekker fris gevoel. Er bestaan veel verschillende mondspoelingen. Daarom kan het lastig zijn te bepalen welke mondspoeling voor jouw gebit het beste werkt. Een mondhygiënist kan je daarin adviseren.

Wanneer kiezen voor een mondspoeling?

Een mondspoeling is een fijne aanvulling op de dagelijkse reiniging van het gebit, maar vervangt dit niet! Het blijft van groot belang dat je naast je mondspoeling gewoon twee maal per dag blijft poetsen, aangevuld met eventueel flossen, stokeren of rageren.

Mondspoeling kan bijvoorbeeld wel helpen bij beginnende gaatjes (cariës). Bovendien verfrist het je adem en geeft het een schoon en fris gevoel.

Mondspoeling na een behandeling of operatie

Heb je net een tandvleesbehandeling of operatie ondergaan? Dan kan een mondhygiënist je aanraden om een tijdje een mondspoelmiddel met chloorhexidine te gebruiken en dit ook voorschrijven.

Hoe lang je moet spoelen en hoeveel mondspoelmiddel je nodig hebt, verschilt per product. Sommige mondspoelingen zijn bijvoorbeeld geconcentreerd en moeten verdund worden met water. Lees daarom voor gebruik altijd goed het etiket van je mondspoeling.

Mondspoeling tegen gaatjes

Ben je gevoelig voor gaatjes? Dan kan een mondspoeling met fluoride een fijn extra hulpmiddel zijn om gaatjes te voorkomen. Ook voor mensen die tijdelijk extra fluoride nodig hebben (zoals bij een beugel of afwijkingen in de glazuuropbouw) kan het gebruik van een mondspoeling fijn zijn. Fluoridehoudende mondwaters zijn gewoon te koop bij je apotheek, supermarkt en drogist.

Mondspoeling tegen ontstekingen en infecties

Heb je een tandvleesbehandeling of mondoperatie ondergaan? Of heb je een ontsteking? Dan kan een mondhygiënist je aanraden je ontstoken tandvlees te spoelen met een mondspoeling met chloorhexidine. Dit mondspoelmiddel is bedoeld als aanvulling op poetsen en het tussen de tanden en kiezen reinigen. Chloorhexidine remt de vorming van tandplak waardoor tandvleesontsteking vermindert en er ook minder bloeding is.

Spoelen met deze mondspoeling mag meestal maar 1-2 weken. Gebruik je deze mondspoeling langer, dan kan het op lange termijn verkleurde tanden, een vieze smaak in je mond of een branderig gevoel bij je slijmvliezen veroorzaken.

Wanneer er op een zeer specifieke plaats moet worden gespoeld met dit mondspoelmiddel, kan een chloorhexidinespray of gel handiger zijn. Een mondhygiënist kan je adviseren welk mondspoelmiddel na een behandeling of operatie het meest geschikt is voor jou.

Mondspoeling tegen tandplak en tanderosie

Mondspoeling met een antibacteriële werking voorkomt de vorming van tandplak niet maar remt deze wel. Het kan tevens de conditie van je tandvlees verbeteren. Wees je er echter van bewust dat spoelen met mondwater geen vervanging is van tandenpoetsen!

Wanneer je veel last hebt van tanderosie kan het spoelen met een mondspoeling met fluoride ook helpen. Daarnaast helpt het om het aantal eetmomenten per dag te minderen en geen zure etenswaren of dranken meer te nuttigen vlak voor het slapengaan.

Mondspoeling tegen een droge mond

Last van een droge mond? Sommige ‘speekselvervangers’, mondwaters of gels die de mond extra bevochtigen, kunnen  een prettig gevoel geven.

Een droge mond ontstaat door speekseltekort. De speekselklieren werken niet meer of niet meer goed. Dat kan veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen, een ziekte of bestraling in het hoofd- halsgebied. Een droge mond is heel vervelend. Eten, slikken en praten wordt lastiger. Speciale mondspoelingen kunnen dit iets aangenamer maken. Vraag je mondhygiënist om advies.