Maatregelen in verband met het coronavirus: je kunt als je gezond bent en geen coronaklachten hebt weer terecht bij jouw mondhygiënist.
Staat er een afspraak gepland? De mondhygiënist neemt contact met je op om de voorzorgsmaatregelen voor het bezoek door te nemen.
Wist je dat de mondhygiënist zonder verwijzing toegankelijk is?

Mondspoeling

Als aanvulling op de dagelijkse reiniging van het gebit kun je je mond spoelen met een mondspoelmiddel. Hoewel dit het dagelijkse tandenpoetsen en tussen je tanden en kiezen reinigen niet vervangt, kan het je helpen je mond extra te beschermen tegen gaatjes én een fris gevoel geven. Mondspoelmiddel is er in veel soorten en maten en daarom kan het lastig zijn te bepalen welke voor jou het beste werkt. Een mondhygiënist kan je daarbij adviseren.

Een mondspoelmiddel is een fijne aanvulling op de dagelijkse reiniging van het gebit, maar vervangt dit niet. Het kan bijvoorbeeld wel helpen bij beginnende gaatjes (cariës). Bovendien verfrist het je adem en geeft het een schoon en fris gevoel. Na een tandvleesbehandeling of operatie kan een mondhygiënist je aanraden om een tijdje een spoelmiddel met chloorhexidine te gebruiken en dit ook voorschrijven.

Hoe lang je moet spoelen en hoeveel mondspoelmiddel je nodig hebt, verschilt sterk per product. Sommige mondspoelmiddelen zijn bijvoorbeeld geconcentreerd en moeten voor gebruik eerst verdund worden met water. Lees daarom voor gebruik altijd goed het etiket.

Mondspoelmiddel tegen gaatjes

Voor mensen die gevoelig zijn voor gaatjes, kan een fluoride spoelmiddel een fijn extra hulpmiddel zijn om dit te voorkomen. Ook voor mensen die tijdelijk extra fluoride nodig hebben, zoals bij een beugel of bij afwijkingen in de glazuuropbouw, kan het gebruik van een mondspoeling fijn zijn. Fluoridehoudende mondwaters zijn gewoon te koop bij apotheken, supermarkten en drogisten. Laat je adviseren door de mondhygiënist.

Mondspoelmiddel tegen ontstekingen en infecties

Wanneer je een tandvleesbehandeling ondergaat of een mondoperatie hebt ondergaan of een ontsteking hebt, kan een mondhygiënist aanraden te spoelen met een mondspoelmiddel met chloorhexidine. Dit spoelmiddel is bedoeld als aanvulling op poetsen en tussen de tanden en kiezen reinigen. Chloorhexidine remt de vorming van tandplak waardoor tandvleesontsteking vermindert en er dus ook minder bloeding is. Spoelen met dit middel mag meestal maar één tot twee weken omdat het op lange termijn verkleurde tanden, een vieze smaak in de mond of een branderig gevoel bij de slijmvliezen kan veroorzaken. Wanneer er op een zeer specifieke plaats moet worden gespoeld met dit middel, kan een chloorhexidinespray of gel handiger zijn. Een mondhygiënist kan je adviseren welk middel na een behandeling of operatie het meest geschikt is.

Mondspoelmiddelen tegen tandplak en tanderosie

Mondspoelmiddelen met een antibacteriële werking voorkomen de vorming van tandplak niet maar remmen deze wel. Het kan tevens de conditie van het tandvlees verbeteren. Wees je er echter van bewust dat spoelen geen vervanging is van tandenpoetsen!

Wanneer je veel last hebt van tanderosie – het oplossen van het tandglazuur door zuren uit eten en drinken of door maagzuur – kan het spoelen met een mondspoelmiddel met fluoride ook helpen. Daarnaast helpt het om het aantal eetmomenten per dag te minderen en geen zure etenswaren of dranken meer te nuttigen vlak voor het slapengaan.

Mondspoelmiddel tegen een droge mond

Een droge mond ontstaat door speekseltekort. De speekselklieren werken niet meer of niet meer goed. Dat kan veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen, een ziekte of bestraling in het hoofd- halsgebied. Een droge mond is heel vervelend. Eten, slikken en praten wordt lastiger. Sommige zogenaamde speekselvervangers, mondwaters of gels die de mond extra bevochtigen, kunnen  een prettig gevoel geven.