Maatregelen in verband met het coronavirus: je kunt als je gezond bent en geen coronaklachten hebt weer terecht bij jouw mondhygiënist.
Staat er een afspraak gepland? De mondhygiënist neemt contact met je op om de voorzorgsmaatregelen voor het bezoek door te nemen.
Wist je dat kinderen tot 18 jaar gratis de mondhygiënist kunnen bezoeken?

Doorkomende melktanden

De eerste melktanden (de middelste twee snijtanden in de onderkaak) komen door wanneer een baby tussen de zes en negen maanden oud is. Je baby krijgt tandjes en gaat er anders uitzien. Veel ouders vinden het een ware mijlpaal. Het doorkomen van tandjes kan voor je kleintje echter met de nodige ongemakken gepaard gaan. Het doorkomen van een melkgebit gebeurt in een vaste volgorde. Wanneer je baby ongeveer één jaar oud is, zijn de vier bovenste en vier onderste snijtanden doorgekomen. Daarna volgen de kiezen en hoektanden.

Klachten bij doorkomende melktanden

Het doorkomen van de eerste tandjes kunnen wat klachten en ongemakken veroorzaken bij je baby. Symptomen zijn bijvoorbeeld kwijlen, slecht slapen of veel huilen, op alles willen bijten, wrijven over de wangen, weigeren te eten, maar ook koorts en veranderende ontlasting zoals diarree kunnen voorkomen. Alle kleintjes en hun ouders moeten hier doorheen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de pijn bij je kleintje te verminderen. We hebben de nodige tips voor je op een rijtje gezet.

Hoeveel tanden en kiezen heeft het melkgebit?

Wanneer je kind ongeveer 2,5 jaar oud is, is het melkgebit compleet en bestaat het uit twintig tanden en kiezen die gelijk verdeeld zijn over de onder- en bovenkaak: twaalf melktanden en acht melkkiezen.

Zie het schema hieronder voor de verschillende fases van het doorkomen van de melktanden.

Het kindergebit onderhouden

Al vanaf het eerste tandje is het van belang om goed te poetsen. Voor kinderen tot twee jaar is één keer per dag poetsen voldoende. Doe dit bij voorkeur ’s avonds voor het slapengaan, zodat je kind met een fris gebit naar bed gaat. Vooral bij baby’s kan tandenpoetsen nogal een uitdaging zijn. Een goede tip is om je kindje liggend vast te houden terwijl je in bed zit of leg je baby op de commode. Een vingertandenborstel is een handig hulpmiddel om de eerste tandjes goed te kunnen poetsen. Gebruik daarbij een hoeveelheid peutertandpasta ter grootte van een rijstkorrel.

Vanaf twee jaar is het noodzakelijk om twee keer per dag te poetsen met een dotje peutertandpasta ter grootte van een erwt. Koop voor de allerkleinsten een leuke peutertandenborstel met felle kleurtjes en figuurtjes en probeer tandenpoetsen tot een gezellig ritueel te maken zodat je kind positieve associaties krijgt bij het tandenpoetsen. Een mondhygiënist kan daarbij helpen. Niet alleen door het kindergebit te controleren en behandelen, maar ook door jonge moeders advies en informatie te geven, waaronder poetsinstructies, en kinderen spelenderwijs te leren wennen aan gebitsonderzoeken en behandelingen.