Maatregelen in verband met het coronavirus: je kunt als je gezond bent en geen coronaklachten hebt weer terecht bij jouw mondhygiënist.
Staat er een afspraak gepland? De mondhygiënist neemt contact met je op om de voorzorgsmaatregelen voor het bezoek door te nemen.
Wist je dat je met tandenpoetsen alleen maar 40% van je gebit reinigt?

Het reiningen tussen tanden en kiezen

Met alleen tandenpoetsen kom je niet of maar lastig op de moeilijk te bereiken plekken in je mond. Voor de verwijdering van tandplak en bacteriën is dit wel ontzettend belangrijk! Aanvullende handelingen zoals ragen, stoken of flossen zijn een goede manier om je gebit schoon te houden.

Juist tussen je tanden en kiezen en in de kleine kiertjes hopen zich de meeste tandplak en bacteriën op. Dat kan vervelende mondproblemen zoals gaatjes, ontstoken tandvlees en/of een slechte adem tot gevolg hebben. Door tussen je tanden en kiezen te flossen, ragen of stoken – ook wel interdentaal reinigen genoemd – houd je ook die lastige plekken schoon. Wij raden aan om dagelijks eenmaal te flossen, ragen of stoken.

Verkeerd gebruik van deze hulpmiddelen kan schade aanrichten. De mondhygiënist kan je tips geven en laten zien en oefenen hoe je een tandenstoker, rager of flossdraad op de juiste manier gebruikt. Omdat niet alle tanden even ver uit elkaar staan, kan het soms nodig zijn de verschillende methoden te combineren.

Stoken

Een tandenstoker is vaak driehoekig van vorm en kan daarom prima gebruikt worden op plaatsen waar iets meer ruimte tussen tanden en kiezen is. Een goede tandenstoker is van hout en splintert niet. Een cocktailprikker is dus niet geschikt!

 • Maak de tandenstoker even nat onder de kraan of in je mond zodat hij zacht wordt en zich flexibeler tussen de tanden vormt;
 • Breng de punt van de tandenstoker voorzichtig met duim en wijsvinger tussen twee tanden of kiezen, met de platte kant tegen het tandvlees aan;
 • Wanneer de platte kant goed tegen de tandvleesrand aan ligt, schuif je de stoker wat verder tussen je tanden en haal hem dan zo’n zeven keer heen en weer. De zijkanten van de stoker reinigen je tanden;
 • Herhaal dit waar mogelijk bij alle tanden en kiezen. Pak een nieuwe stoker wanneer de tandenstoker afbreekt.

Ragen

Ragers zijn kleine, ronde borsteltjes die geschikt zijn voor het reinigen tussen tanden waarbij de tussenruimte vrij groot is. Ragers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en het is van groot belang dat je het juiste formaat kiest om ervoor te zorgen dat de metalen kern van het borsteltje je tanden niet raakt. Een mondhygiënist kan je helpen met het bepalen van de juiste grootte van de rager.

 • Houd een rager tussen duim en wijsvinger. Steun met je middelvinger op je kaak, zodat je kunt sturen;
 • Zet het borsteltje tussen de tanden tegen de tandvleesrand aan, alleen vanaf de buitenkant van je tanden en kiezen;
 • Plaats de rager recht tussen de tanden of kiezen en beweeg hem recht en vervolgens een beetje diagonaal heen en weer.
 • Herhaal dit bij alle tussenruimten in je gebit.

Flossen

Flossen is het meest geschikt voor plaatsen waar je tanden en kiezen dicht tegen elkaar aan staan. Flossdraad is namelijk dun genoeg om daartussen te passen. Omdat goed flossen lastig is, zal over het algemeen eerst gekeken worden of stoker of rager past.

 • Neem een stukje flosdraad van ongeveer 40 cm en wikkel de uiteinden om je middelvingers;
 • Houd de draad gespannen tussen duim en wijsvinger en duw de draad tussen de achterste en één-na-achterste kies;
 • Beweeg de draad heen en weer in een omhooggaande beweging langs de kies alsof je hem van de zijkant aan het oppoetsen bent;
 • Gebruik bij iedere tand of kies een schoon stukje van de draad;
 • Herhaal dit waar mogelijk bij alle tanden en kiezen.