Wat je nog niet wist over de mondhygiënist

Wist je dat:

  • Een mondhygiënist je helpt nare adem, ontstoken tandvlees en gaatjes te voorkomen?
  • Een mondhygiënist voor een schoon en fris mondgevoel kan zorgen wat je niet eerder ervaren hebt?
  • Je ook zonder verwijsbrief welkom bent bij de mondhygiënist?
  • Een bezoek aan de mondhygiënist voor personen tot 18 jaar vergoed wordt vanuit de basisverzekering?
  • De mondhygiënist een hbo-opgeleide professional is?

Voorkom problemen in de mond en blijf gezond!

Door dagelijks goed te poetsen en tussen je tanden en kiezen te reinigen, heb je zelf veel invloed op je mondgezondheid en daarmee op je algehele gezondheid. Er is namelijk een relatie tussen deze twee. De mondhygiënist adviseert je, op basis van je persoonlijke situatie, over
de meest passende mondverzorging. Alsnog kan op het gebit tandsteen of aanslag ontstaan en kun je last krijgen van gevoelige tandhalzen, teruggetrokken of bloedend tandvlees, een slechte adem (halitose), tongcoating (bacteriën achterop de tong) of gaatjes. Op die momenten kan de mondhygiënist een belangrijke bijdrage leveren aan het herstellen van de mondgezondheid en het voorkomen van verdere mondproblemen. De mondhygiënist is namelijk dé specialist op het gebied van preventie en streeft ernaar om, samen met jou, de meest optimale mondgezondheid te bereiken.

Wat doet een mondhygiënist?

Brengt jouw persoonlijke mondsituatie in kaart. Bekeken wordt of mondafwijkingen zichtbaar zijn en zo ja, hoe deze samen met jou behandeld kunnen worden. Wanneer nodig maakt de mondhygiënist voor een completer beeld gebitsafdrukken, röntgenfoto’s en doet bacterieel onderzoek.

Geeft voorlichting over hoe je jouw mond fris en gezond houdt. Wat is bijvoorbeeld het effect van voeding, roken en afwijkend mondgedrag (zoals duimen) op tanden en kiezen? En hoe ontstaan tandvleesaandoeningen en gaatjes? Ook kunnen bepaalde ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, de kwaliteit van het gebit en tandvlees beïnvloeden, of andersom.

Voert een professionele gebitsreiniging uit. Plaque, tandsteen en aanslag worden verwijderd en je gebit wordt gepolijst met als resultaat een glad en schoon gevoel. Bij ernstige tandvleesproblemen, waarbij onder het tandvlees moet worden gereinigd, kan er verdoofd worden.

Brengt beschermende middelen aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fluoride. Brengt een laklaag aan op kiezen bij kinderen. Een dergelijke laklaag wordt een sealant genoemd. Deze laag beschermt de kiezen tegen het ontstaan van gaatjes.

Kan je adviseren over het verantwoord bleken van het gebit. Aan het bleken van je gebit kleven enige risico’s. Belangrijk dus om dit verantwoord te doen. Je mondhygiënist kan je hierover adviseren.

Vult gaatjes. Het gaat hier om de allereerste gaatjes (primaire caviteiten). Is het gaatje te groot of ligt deze te dicht bij de zenuw dan verwijst een mondhygiënist je altijd door naar de tandarts.

Wanneer ga je naar de mondhygiënist?

Je gaat naar de mondhygiënist om je gebit en tandvlees gezond te krijgen en te houden. Wij adviseren je minimaal één keer per jaar de mondhygiënist te bezoeken voor een gezonde, stralende en frisse mond. Kinderen zijn vanaf de doorbraak van het eerste tandje welkom. Hiermee kunnen gaatjes op zeer jonge leeftijd en daarmee pijn en onzichtbare beschadigingen, voorkomen worden. Ook wanneer je zwanger bent, is een bezoek aan de mondhygiënist een goed idee. Je bent in deze periode namelijk vatbaarder voor ontstekingen in je mond. Sommige ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, kunnen ook de kwaliteit van het gebit en tandvlees beïnvloeden, of andersom.

Geen verwijzing nodig
Rechtstreeks een afspraak maken met een mondhygiënist? Dat kan. Voor een afspraak is namelijk geen verwijzing nodig van een tandarts. Mondhygiënisten en tandartsen werken samen, zodat ze de behandeling met jou en elkaar kunnen afstemmen.

Kosten
Voor jongeren tot 18 jaar wordt de behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Voor volwassenen geldt, dat als zij een aanvullende verzekering voor mondzorg hebben, de behandeling geheel of gedeeltelijk vanuit deze aanvullende verzekering wordt vergoed.