Maatregelen in verband met het coronavirus: je kunt als je gezond bent en geen coronaklachten hebt weer terecht bij jouw mondhygiënist.
Staat er een afspraak gepland? De mondhygiënist neemt contact met je op om de voorzorgsmaatregelen voor het bezoek door te nemen.
Wist je dat kinderen tot 18 jaar gratis de mondhygiënist kunnen bezoeken?

De verstandskies breekt in het algemeen door bij jongeren tussen de 17 en 21 jaar, maar dit kan ook op latere leeftijd nog gebeuren: vier extra kiezen helemaal achterin je boven- en onderkaak. Het doorkomen van de verstandskiezen kan pijnlijk zijn en helaas is het niet vanzelfsprekend dat er genoeg ruimte in je mond is. 

Waar doorkomende verstandskiezen bij sommigen geen enkel probleem oplevert, komt het regelmatig voor dat er niet genoeg of zelfs helemaal geen ruimte is in je mond voor doorkomende verstandskiezen, met pijn tot gevolg.

Wanneer er te weinig ruimte is voor de verstandskiezen om door te komen, is de kans groot dat ze maar half doorkomen, scheef groeien of helemaal niet doorkomen. Als de verstandskies maar half doorkomt, zit er vaak wat loszittend tandvlees omheen, wat zeer gevoelig is voor infecties en ontstekingen. Ook kan een half doorgekomen verstandskies leiden tot moeite met kauwen of vaak op de wang bijten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan het niet zo zijn dat bij te weinig ruimte je andere tanden scheef gaan staan. De verstandskies komt in zo’n geval maar gedeeltelijk of niet door.

Je verstandkiezen poetsen terwijl je er lastig bij kunt

Omdat verstandskiezen ver achterin je mond liggen, zijn ze lastig schoon te houden. Veel mensen doen hun mond extra ver open om zo bij de verstandskies te kunnen komen, terwijl het juist beter is om je mond niet te ver te openen zodat je wang slap blijft en je tandenborstel beter tussen je tanden en wang kan komen. Er bestaan ook speciale tandenborsteltjes met weinig haren, of gebruik een kindertandenborstel met kleine borstelkop. Een mondhygiënist kan je tips geven om je verstandskiezen goed schoon te houden.

Verstandskiezen laten trekken

Het kan noodzakelijk zijn om één of meerdere verstandskiezen te laten trekken. Dit is bijvoorbeeld nodig bij gebrek aan ruimte of slecht onderhoud omdat je er moeilijk bij kunt met poetsen, wat op zijn beurt weer kan leiden tot ontstoken tandvlees of tandbederf (gaatjes). Een mondhygiënist of tandarts kan je adviseren of trekken in jouw geval noodzakelijk is. Het trekken van de verstandkies wordt vervolgens gedaan door een tandarts of kaakchirurg.