Wat wordt er voor jou vergoed?

Tot 18 jaar wordt de mondhygiënist volledig vergoed vanuit de basisverzekering

Volwassenen moeten, om voor vergoeding door de zorgverzekeraar in aanmerking te komen, een aanvullende verzekering voor mondzorg hebben afgesloten. Kinderen tot 18 jaar krijgen de mondzorg vanuit de basiszorgverzekering vergoed.

De tarieven voor de mondzorg worden ieder jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Bij iedere prestatie (behandeling) hoort een code met een omschrijving wat de prestatie precies inhoudt. Ook op de nota en eventuele begroting vind je deze codes terug.

Vergoed jouw zorgverzekeraar je mondhygiënist?

Als praktijk is het mogelijk overeenkomsten met zorgverzekeraars af te sluiten, maar dit is niet verplicht. Is er geen overeenkomst afgesloten dan zou dit kunnen betekenen dat sommige verzekeraars jouw zorg niet vergoeden. Kijk je polis hier daarom goed op na. Kom je er niet uit, neem dan de polis tijdens je behandeling mee, dan kan de mondhygiënist samen met jou bekijken voor welke vergoedingen je in aanmerking komt.
Stuur daarnaast toch vooral de nota’s van je mondhygiënist naar je zorgverzekeraar op.

Vergoed de zorgverzekeraar je nota niet?

Het komt voor dat je een nota hebt ingestuurd naar je zorgverzekeraar die niet vergoed wordt omdat je aanvullende tandverzekering de behandeling niet dekt. De ervaring is dat de klantenservice van de verschillende verzekeraars je dan nogal eens het advies geven om de mondhygiënist te verzoeken een andere code op de nota te zetten zodat deze wel vergoed wordt. De behandeling die door de mondhygiënist in rekening gebracht wordt is de behandeling die past bij de diagnose die bij jou is gesteld. De klantenservice van de verzekeraar is niet jouw behandelaar en weet niet welke diagnose bij jou gesteld is. De klantenservice mag je daarom ook nooit dit advies geven.