Bij een gezond lijf hoort een gezonde mond en andersom. Je gezondheid is zeker in deze tijd heel belangrijk. Daar hoort ook een gezonde mond bij.
Poets 2x per dag je tanden en reinig ook tussen je tanden en kiezen met rager of stoker. Bezoek je mondhygiënist regelmatig. Ook nu in coronatijd.
Er wordt in de mondzorg gewerkt met een streng hygiëneprotocol (de Leidraad Mondzorg Corona).
Wist je dat kinderen tot 18 jaar gratis de mondhygiënist kunnen bezoeken?

Tanderosie bij kinderen

Tanderosie is niet typisch een mondprobleem bij volwassenen. Ook bij kinderen en tieners komt tanderosie voor. Tanderosie is een moeilijke term voor slijtage van de tanden en het oplossen van het tandglazuur. De voornaamste oorzaak is het eten en drinken van zure voedingsmiddelen.

Oorzaken van tanderosie bij kinderen en hoe je het kunt voorkomen

Wat je kind eet en drinkt
Tanderosie is het oplossen van het oppervlak door zuren uit eten en drinken of zuur uit de maag. Het oppervlak kan hierdoor zacht worden, waardoor gebitsslijtage wordt bevorderd. Dat frisdrank slecht is, is geen nieuws meer, maar ook aan sapjes is citroen- of appelzuur toegevoegd en in vruchtensappen zoals (sinaas)appelsap zit ook zuur dat wordt verdoezeld door de suiker die er in zit, waardoor het zoet smaakt en je het niet in de gaten hebt dat het eigenlijk heel zuur is. En hoewel in light dranken geen of weinig suiker zit, zijn ze wel degelijk zuur. De grote boosdoener onder tieners zijn sport- en energiedrankjes, die ontzettend veel suiker bevatten (zo’n zeven tot twaalf suikerklontjes per blikje van 250 ml). Dat is meer dan in de meeste frisdranken. Deze drankjes zijn ontzettend populair onder tieners op de sportclub, in de schoolpauze of tijdens het maken van huiswerk. Water, melk of thee zonder suiker zijn betere alternatieven.
Je wil dat je kind gezond eet, dus is fruit een logische keuze. Het is echter goed om te weten dat in fruit (met name citrusvruchten) veel zuren zitten, dus ook in appelstroop of jam.

Hoe je kind eet
Niet alleen de hoeveelheid zuur in het eten of drinken van je kind speelt een rol in de slijtage van het kinder- of tienergebit, ook de manier waarop je kind eet kan grote invloed hebben. Denk bijvoorbeeld aan het aantal eetmomenten per dag. Hoe meer zure tussendoortjes en drankjes, hoe meer kansen om schade aan te richten. Probeer het aantal eetmomenten te beperken tot maximaal zeven per dag: drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes.
Een ander aspect is bijvoorbeeld hoe lang je kind een slokje drinken in de mond houdt. Sommige kinderen ‘spoelen’ frisdrank door hun mond tot de prik eraf is en dat is erg schadelijk voor het gebit.

Medicijnen
Speeksel neutraliseert de mond na een zuuraanval en beschermt het gebit tegen tanderosie. Sommige medicijnen hebben echter invloed op de speekselproductie waardoor er meer kans is op tanderosie.

Symptomen van tanderosie bij kinderen

Tanderosie is lastig te herkennen en wordt vaak vastgesteld door een mondhygiënist of tandarts. Wanneer je tanderosie bij je kind kunt waarnemen, is het probleem al in een vergevorderd stadium. De randen van de tanden worden dunner en doorzichtiger, de tandjes veranderen daardoor van vorm en van kleur: ze worden geler. Door het dunner worden van het glazuur kunnen kinderen klachten krijgen bij het eten of drinken van warme of koude gerechten of drankjes.

Het behandelen van tanderosie bij kinderen

Voorkomen is beter dan genezen en zelf kun je veel doen om tanderosie bij kinderen en tieners te voorkomen. Let op de voeding van je kind, en wat je kind of tiener drinkt. Het is belangrijk om twee keer per dag met een fluoridetandpasta te poetsen. Ook een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist kan problemen in het melkgebit voorkomen.

Er zijn weinig manieren om weggesleten glazuur te herstellen en de weinige manieren die er zijn, zijn vaak een lang en soms pijnlijk traject. Omdat kinderen hun melkgebit wisselen voor blijvende tanden, zal tanderosie in het melkgebit niet snel behandeld worden door een mondhygiënist of tandarts. Wisselen is echter geen excuus om de verzorging van het melkgebit te verwaarlozen!