Wist je dat de mondhygiënist je kan helpen bij pijnlijk tandvlees?

Pijnlijk en geïrriteerd tandvlees

Pijnlijk tandvlees is ontzettend vervelend. Vooral wanneer je tandvlees zo’n pijn doet dat het je hindert tijdens het eten en drinken. Geïrriteerd en pijnlijk tandvlees is een signaal dat er iets mis is met je mondgezondheid. Hieronder leggen we je uit waar pijnlijk tandvlees vandaan komt, en hoe je tandvleespijn kunt behandelen en voorkomen.

Oorzaken van pijnlijk tandvlees

Pijnlijk tandvlees door tandvleesontsteking

Ontstoken tandvlees zorgt ervoor dat je tandvlees pijnlijk en geïrriteerd aanvoelt. Ontstoken tandvlees is rood en gezwollen en bloedt tijdens het poetsen. Tandvleesontsteking ontstaat meestal door een slechte mondhygiëne of etensresten die onder je tandvlees blijven haken.

Pijn aan het tandvlees door slechte mondhygiëne

Pijnlijk tandvlees wordt meestal veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Etensresten, bacteriën en speeksel vormen tandplak en tandsteen die je tandvlees flink kunnen gaan irriteren. Bovendien zetten de bacteriën in je mond suikers uit eten en drinken om in zuren die je tandglazuur aantasten. Ook kunnen de (gif)stoffen die de bacteriën produceren je tandvlees irriteren. Wanneer pijnlijk tandvlees niet op tijd behandeld wordt door een mondhygiënist, kan je tandvlees gaan bloeden en ontsteken.

Geïrriteerd tandvlees door te hard poetsen

Te hard poetsen kan pijnlijk tandvlees veroorzaken. Wanneer je te hard poetst en te hard op je tandenborstel drukt tijdens het poetsen, kan een poetstrauma ontstaan. De borstelharen van je tandenborstel beschadigen je tandvlees met geïrriteerd tandvlees tot gevolg. De mondhygiënist kan je helpen met poetstips.

Etensresten onder de tandvleesrand

Acute pijn aan je tandvlees? Dat kan ineens ontstaan door etensresten onder je tandvleesrand. Denk bijvoorbeeld aan een scherp stukje uit vlees die in je tandvlees blijft haken. Wanneer dit niet goed weggepoetst wordt, kan dit tot een tandvleesontsteking leiden.

Pijnlijk tandvlees door Aften

Aften zijn zweertjes of blaasjes die in de hele mond kunnen ontstaan, maar meestal aan de binnenkant van de lippen en wangen of onder de tong zitten. Aften zijn meestal grijs-wit of geel van kleur met een rode, ontstoken rand. De oorzaak kan een slechte mondhygiëne zijn, een verlaagde weerstand, ziektes in het maagdarmkanaal of stress. Aften verdwijnen vaak vanzelf binnen twee weken. Vermijd pittig en zuur eten wanneer je last hebt van aften.

Symptomen van geïrriteerd en pijnlijk tandvlees

Pijnlijk tandvlees irriteert en bloedt bij de lichtste aanrakingen. De pijn aan je tandvlees kan ook duiden op een tandvleesontsteking. Ontstoken tandvlees is rood en gezwollen, terwijl dit roze zou moeten zijn en strak om de tanden zou moeten liggen.

Pijnlijk en geïrriteerd tandvlees voorkomen

Het voorkomen van geïrriteerd en pijnlijk tandvlees begint bij een goede mondhygiëne.

  • Poets minimaal twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta.
  • Kies daarnaast een tandenborstel die het best bij jouw gebit past.
  • Pijnlijk tandvlees kun je tevens voorkomen door -naast het tandenpoetsen- te flossen, stokeren of rageren, soms aangevuld met een mondspoelmiddel of tongschraper.

Veel mensen zijn geneigd om te stoppen met poetsen wanneer hun tandvlees pijn doet of ze een tandvleesontsteking hebben. Doe dit niet! Om tandplak en schadelijke bacteriën in je mond te verwijderen (en dus verdere uitbreiding van de tandvleesontsteking te voorkomen) is het van groot belang om te blijven poetsen. Poets voorzichtig je tanden en tandvleesrand met een zachte tandenborstel.

Heb je regelmatig last van pijnlijk of ontstoken tandvlees? Breng dan periodiek een bezoek aan de mondhygiënist. De mondhygiënist kan je adviseren, concrete tips en poetsinstructies geven en je tanden en tandvlees grondig reinigen en controleren.

Pijn aan het tandvlees behandelen

Het is erg belangrijk om niet met ontstoken, geïrriteerd of pijnlijk tandvlees rond te blijven lopen. Wanneer de oorzaak niet wordt aangepakt, kan jouw geïrriteerde tandvlees leiden tot tandvleesontsteking en de ernstige vorm daarvan: parodontitis.

Parodontitis ontstaat als gevolg van een ontsteking in de ruimte tussen je tanden en tandvlees (pocket). In deze pockets hoopt zich extra tandplak op waardoor de tandvleesontsteking kan verergeren. Een gevolg is dat het onderliggende kaakbot verdwijnt. Door de pockets en het verdwenen kaakbot kunnen je tanden en kiezen los komen te zitten en uiteindelijk uitvallen.

Parodontitis blijft vaak lang onopgemerkt en kan -zeker in het beginstadium- alleen ontdekt worden door een professioneel oog. Bloedend tandvlees of pijnlijk tandvlees is het eerste teken dat er iets mis is. Ga dan ook regelmatig voor controle, advies en behandeling langs de mondhygiënist.