Maatregelen in verband met het coronavirus: je kunt als je gezond bent en geen coronaklachten hebt weer terecht bij jouw mondhygiënist.
Staat er een afspraak gepland? De mondhygiënist neemt contact met je op om de voorzorgsmaatregelen voor het bezoek door te nemen.
Wist je dat de mondhygiënist je kan helpen bij pijnlijk tandvlees?

Pijnlijk en geïrriteerd tandvlees

Wanneer je tandvlees pijnlijk is, is dat een signaal dat er iets mis is met je mondgezondheid. Soms is geïrriteerd tandvlees zo pijnlijk dat eten en drinken lastig wordt. Pijn aan het tandvlees kan veel verschillende oorzaken hebben zoals een slechte mondhygiëne, te hard poetsen of aften.

De oorzaken van geïrriteerd en pijnlijk tandvlees

Slechte mondhygiëne
Pijnlijk tandvlees wordt meestal veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Etensresten, bacteriën en speeksel vormen tandplak en tandsteen. Bovendien zetten bacteriën in je mond suikers uit eten en drinken om in zuren die je tandglazuur aantasten. Ook kunnen de (gif)stoffen die de bacteriën produceren het tandvlees irriteren. Wanneer dit niet op tijd behandeld wordt door een mondhygiënist, kan het tandvlees gaan ontsteken.

Geïrriteerd tandvlees door te hard poetsen
Wanneer je te hard poetst, kan er  een zogenaamd poetstrauma ontstaan. Door te hard te drukken op je tandenborstel tijdens het poetsen of wanneer de borstelharen van je tandenborstel te hard zijn, kun je het tandvlees flink beschadigen.

Een stukje voedsel onder de tandvleesrand
Een acute irritatie of tandvleesontsteking kan ontstaan wanneer bijvoorbeeld een etensrestje onder de tandvleesrand blijft zitten. Wanneer dit niet weggepoetst wordt kan dit tot een ontsteking leiden.

Aften
Aften zijn zweertjes of blaasjes die in de hele mond kunnen ontstaan maar meestal aan de binnenkant van de lippen en wangen of onder de tong zitten. Ze zijn meestal grijs-wit of geel van kleur met een rode, ontstoken rand. De oorzaak kan een slechte mondhygiëne zijn, een verlaagde weerstand, ziektes in het maagdarmkanaal of stress. Aften verdwijnen vaak vanzelf binnen twee weken. Vermijd pittig en zuur eten wanneer je last hebt van aften.

De symptomen van geïrriteerd en pijnlijk tandvlees

Ontstoken tandvlees is rood en gezwollen, terwijl dit roze zou moeten zijn en strak om de tanden zou moeten liggen. Geïrriteerd tandvlees bloedt snel bij de lichtste aanrakingen zoals poetsen of het reinigen tussen tanden en kiezen (rageren, stokeren of flossen), maar ook tijdens het eten.

Het voorkomen van geïrriteerd tandvlees

Het voorkomen van geïrriteerd en pijnlijk tandvlees begint bij een goede mondhygiëne. Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een tandenborstel die het best bij jouw gebit past. Een belangrijke aanvulling op dit ritueel is flossen, stokeren of rageren, soms aangevuld met een mondspoelmiddel of tongschraper.

Al deze vormen van gebitsreiniging zijn bedoeld om tandplak te verwijderen en daarmee de schadelijke bacteriën. Veel mensen zijn geneigd om tijdelijk te stoppen met poetsen en het reinigen tussen tanden en kiezen wanneer ze ontstoken tandvlees hebben. Om tandplak te verwijderen en dus verdere uitbreiding van de ontsteking te voorkomen, is het echter van groot belang om ook dan – voorzichtig – je tandvleesrand en de ruimte tussen je tanden en kiezen goed te blijven poetsen. Een mondhygiënist kan je adviseren, je concrete tips en poetsinstructies geven en je gebit periodiek grondig reinigen en controleren.

De behandeling van pijnlijk tandvlees

Het is erg belangrijk om niet met ontstoken, geïrriteerd of pijnlijk tandvlees rond te blijven lopen. Wanneer de oorzaak niet aangepakt wordt, kan het leiden tot tandvleesontsteking en de ernstige vorm van tandvleesontsteking: parodontitis. Bij parodontitis ontstaat als gevolg van de ontsteking ruimte tussen tanden en tandvlees (pocket). In deze pockets hoopt zich weer extra tandplak op waardoor de ontsteking kan verergeren. Een gevolg is dat het onderliggende kaakbot verdwijnt. Door de pockets en het verdwenen kaakbot kunnen je tanden en kiezen los komen te zitten en uiteindelijk uitvallen.

Parodontitis blijft vaak lang onopgemerkt en kan zeker in het beginstadium alleen ontdekt worden door een professioneel oog. Bloedend tandvlees is het eerste teken dat er wat mis is. Ga dan ook regelmatig voor een controle, advies en behandeling langs de mondhygiënist.