Maatregelen in verband met het coronavirus: je kunt als je gezond bent en geen coronaklachten hebt weer terecht bij jouw mondhygiënist.
Staat er een afspraak gepland? De mondhygiënist neemt contact met je op om de voorzorgsmaatregelen voor het bezoek door te nemen.

Parodontitis

Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking waarbij het tandvlees loslaat van je tanden en kiezen (pockets) en ook het kaakbot aangetast wordt. Afgebroken kaakbot is niet meer te herstellen. Een tijdige behandeling door een mondhygiënist is daarom noodzakelijk.

De gezondheid van je tandvlees is ontzettend belangrijk. Je tandvlees vormt namelijk samen met het kaakbot het fundament van je tanden en kiezen. Gezond tandvlees is roze van kleur, ligt strak om je tanden en kiezen en bloedt niet. Een goede mondhygiëne en een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist kan ontstoken tandvlees en parodontitis voorkomen.

Parodontitis herkennen

Wanneer je tandvlees er gezwollen en rood uitziet en begint te bloeden bij het poetsen, tussen de tanden en kiezen reinigen (stokeren, rageren of flossen) of tijdens het eten, is het ontstoken. Dit hoeft niet per se het hele gebit te betreffen. Ontstoken tandvlees of parodontitis kan ook tussen twee tanden of kiezen zitten. Soms gaat het gepaard met een slechte adem of een metaalachtige smaak in de mond. Daarnaast kan parodontitis leiden tot teruggetrokken tandvlees, wat je niet alleen ziet maar ook kunt merken aan gevoelige klachten tijdens het eten en poetsen. Niet bij iedereen is parodontitis even goed zichtbaar en daarom kan het lang onopgemerkt blijven. Het gevaar daarvan is dat de ontsteking pas ontdekt wordt in een laat stadium. Laat een mondhygiënist je gebit daarom regelmatig controleren en reinigen.

De oorzaak van parodontitis

In ons eten en drinken zitten suikers en andere koolhydraten, die samen met bacteriën en speekselbestanddelen tandplak vormen. De bacteriën in tandplak vormen allerlei (gif)stoffen die er voor zorgen dat het tandvlees gaat ontsteken. Het gaat bloeden bij aanraken bijvoorbeeld. Wanneer je mondhygiëne onvoldoende is en tandplak te lang op tanden en kiezen zit, kan de ontsteking zich op den duur verder uitbreiden. Als gevolg van de ontsteking ontstaat er een ruimte tussen tand en tandvlees in (pocket), die zich opvult met tandplak en tandsteen (hard geworden tandplak). Ook het onderliggende kaakbot kan worden aangetast door de ontsteking, waardoor tanden en kiezen los kunnen gaan staan. Door de ontsteking trekt het tandvlees ook terug, waardoor de wortels van de tanden en kiezen bloot komen te liggen en gevoelig kunnen worden voor koud en warm.

Parodontitis voorkomen

Het voorkomen van ontstoken tandvlees en parodontitis begint bij een goede mondhygiëne. Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een tandenborstel die het best bij jouw gebit past. Een belangrijke aanvulling op dit ritueel is het reinigen tussen je tanden en kiezen (stokeren, rageren of flossen ), soms aangevuld met een mondspoelmiddel of tongschraper. Al deze manieren van mondverzorging zijn bedoeld om tandplak te verwijderen en daarmee de schadelijke bacteriën. Veel mensen zijn geneigd om tijdelijk te stoppen met poetsen en het reinigen tussen tanden en kiezen wanneer ze ontstoken tandvlees hebben. Om tandplak te verwijderen en dus verdere uitbreiding van de ontsteking te voorkomen, is het echter van groot belang om ook dan – voorzichtig – je tandvleesrand en de ruimte tussen je tanden en kiezen goed te blijven poetsen. Een mondhygiënist kan je adviseren, kan je concrete tips en poetsinstructies geven en je gebit periodiek grondig reinigen en controleren.

De behandeling van parodontitis

Bij parodontitis wordt het kaakbot afgebroken en kunnen, door het terugtrekkende en loskomende tandvlees, je tanden en kiezen los komen te zitten en uiteindelijk uitvallen. Kaakbot dat verdwenen is komt niet meer terug. Een tijdige behandeling – of nog beter: voorkomen – is daarom ontzettend belangrijk.

Om te kunnen achterhalen hoe ernstig een tandvleesontsteking is, meet de mondhygiënist de diepte van de pockets (de ruimte tussen je tand en het tandvlees). Bij gezond tandvlees is die ruimte 1 tot 3 mm diep en bloedt niet. Bij ontstoken tandvlees is de pocket tot 5 mm diep en parodontitis zorgt voor nóg diepere pockets van wel 6 mm of meer.

Flap-operatie
Als de pockets heel diep zijn en door de behandeling van de mondhygiënist niet voldoende verminderen kan er een flap-operatie worden uitgevoerd door een parodontoloog of kaakchirurg. Daarbij wordt onder een plaatselijke verdoving het tandvlees losgemaakt van de tanden en/of kiezen. Hierdoor is het mogelijk om in de diepte achtergebleven tandplak en tandsteen te verwijderen, ontstekingsweefsel te verwijderen en bot bij te werken. Vervolgens wordt het tandvlees gehecht.