Gevoelige tanden

Gevoelige tanden zijn ontzettend vervelend. Je tanden doen zeer tijdens het eten of drinken van warme of juist koude voedingsmiddelen of je krimpt in elkaar bij een vlaag koude lucht langs je tanden. Deze pijnprikkel kan verschillende oorzaken hebben.

Bij gevoelige tanden komt het tandbeen (dentine) bloot te liggen. Een tand of kies bestaat uit verschillende weefsels. Onder het tandglazuur (de buitenste harde laag) ligt het tandbeen. Ook de wortel van je tanden en kiezen bestaat uit tandbeen. Wortels worden beschermd door het tandvlees. Als het tandvlees terugtrekt, bijvoorbeeld als gevolg van een ontsteking of te hard poetsen, komt de wortel (dus het tandbeen) bloot te liggen. Wanneer dat blootliggende tandbeen in aanraking komt met koude of warme, zoete of zure prikkels, prikkelt dat op zijn beurt weer de zenuw in je tanden, wat ontzettend onaangenaam aanvoelt.

Oorzaken van gevoelige tanden

Het blootliggen van het tandbeen en dus gevoelige tanden kan verschillende oorzaken hebben:

  • Teruggetrokken tandvlees is een veelvoorkomende oorzaak van gevoelige tanden omdat hierdoor de wortel bloot komt te liggen. Tandbeen heeft geen glazuur en bevat vloeistofkanaaltjes die, wanneer zij in aanraking komen met prikkels van buitenaf, die prikkels rechtstreeks doorgeven aan de zenuwen in je tand. Als je ouder wordt kan het tandvlees terugtrekken, maar ook tandvleesontsteking of de ernstige variant daarvan, parodontitis, kan teruggetrokken tandvlees veroorzaken;
  • Zuren in ons eten en drinken tasten de glazuurlaag aan, wat ook wel tanderosie wordt genoemd. Het aangetaste glazuur veroorzaakt gevoelige tanden;
  • Te hard poetsen veroorzaakt teruggetrokken tandvlees;
  • Tandenknarsen of klemmen kan langs de tandvleesrand slijtage geven. Hoewel glazuur het sterkste materiaal van je lichaam is, is het niet opgewassen tegen de kracht van tandenknarsen of klemmen. Veel mensen doen dit onbewust in hun slaap. Gelukkig kan een mondhygiënist meestal aan je tanden zien wanneer dit het geval is;
  • Gaatjes (cariës) tasten het tandglazuur aan en het onderliggende tandbeen, waardoor gevoeligheid ontstaat.

Gevoelige tanden voorkomen

Om gevoelige tanden te voorkomen is een goede mondhygiëne en dus twee keer per dag poetsen noodzakelijk. Poets met een fluoridehoudende tandpasta en een goede tandenborstel, het liefst elektrisch. Poets vooral niet te hard! Wanneer je last hebt van gevoelige tanden door te hard poetsen kan een elektrische tandenborstel met druksensor handig zijn. Die geeft een waarschuwing wanneer je te hard poetst.

Om de ruimtes tussen je tanden schoon te maken is het belangrijk om daar één keer per dag te reinigen met een tandenstoker, rager of flossdraad. Als aanvulling kun je spoelen met een mondwater en de bacteriën op je tong verwijderen met een tongschraper.

Door regelmatig een mondhygiënist te bezoeken kun je gebitsproblemen en dus gevoelige tanden voorkomen.

Behandelen van gevoelige tanden

Het is belangrijk om eerst te achterhalen waar je gevoelige tanden vandaan komen. Een mondhygiënist kan je daarbij helpen en je tevens adviseren hoe je de gevoeligheid van je tanden aan kunt pakken. Een handig hulpmiddel is een tandpasta tegen gevoelige tanden. Daar zijn stoffen aan toegevoegd die de tandbeenkanaaltjes afdichten en de zenuwprikkel wegnemen.