Wist je dat gaatjes in het melkgebit invloed hebben op het volwassen gebit?

Gaatjes bij kinderen

Op het moment dat tanden en kiezen bij kinderen doorkomen, zijn ze vatbaar voor gaatjes. Dit komt omdat het tandglazuur dan nog niet op zijn hardst is. Gaatjes bij kinderen zijn vaak het gevolg van slecht tandenpoetsen of het binnenkrijgen van teveel suikers. 

Hoe ontstaan gaatjes bij kinderen?

Slechte gebitsverzorging

Schiet het tandenpoetsen bij je kind erbij in door de hectiek van alledag? Of wordt het ‘even vlug’ gedaan? Dan is de kans groot dat dit gaatjes (tandcariës) tot gevolg heeft.

Als je kindje klein is, poets je zelf de melktandjes van je kind. Spelenderwijs kun je kinderen leren om zelf hun tanden te poetsen. Als je kind ouder wordt, kun je hem/haar meer eigen verantwoordelijkheid geven en hen zelf hun tanden laten poetsen.

Let op: onderzoek heeft aangetoond dat kinderen tot 10 jaar niet de motoriek hebben om zelf hun gebit goed schoon te houden. Het is dan ook belangrijk om zeker tot deze leeftijd het gebit minstens 1x per dag na te poetsen. Bij voorkeur ‘s avonds. Daarnaast is het belangrijk om de tanden van je kind regelmatig te controleren en je kind te begeleiden bij het tandenpoetsen.

Teveel suiker

Eet je kind te vaak of teveel suiker? Ook dit kan gaatjes veroorzaken in de tanden van je kind. Niet alleen snoep, koek en zoet broodbeleg bevatten suikers. Ook fruit zit vol suiker en zelfs brood en rijst bevatten een vorm van suiker. Ons advies? Houd maximaal zeven eetmomenten per dag aan.

Gaatjes herkennen bij je kind

Hieronder sommen we een aantal symptomen op van gaatjes bij kinderen. Een bezoekje aan de mondhygiënist is dan sterk aan te raden.

• Je kind heeft aanhoudende pijn aan de tanden of kiezen.
• Je kind heeft gevoelige tanden.
• Je kind heeft opvallende plekjes op de tanden. Dat kan een wit, kalkachtig plekje zijn of juist een donkere plek op de tand.
• Je kind heeft een slechte adem.

Gaatjes bij kinderen voorkomen

Gaatjes in het melkgebit zijn erg vervelend. Niet alleen heeft het klachten, ook werken gaatjes door in het volwassen gebit. Dit kun je doen om gaatjes bij je kinderen te voorkomen:

Goed poetsen

• Poets de tanden van je kind goed met een kindertandenborstel met zachte haren. Gebruik een fluoride houdende tandpasta.
• Hanteer bij het tandenpoetsen altijd de 3 B’s: poets de binnen-, buiten-, en bovenkant van de tanden en kiezen. Vergeet ook de achterkant van de laatste kiezen niet.
• Laat je kind de tandpasta wel uitspugen maar spoel niet na. Dan kan de fluoride zijn werk blijven doen.
• Omdat kinderen tot tien jaar niet in staat zijn hun gebit zelf goed schoon te houden, is het van belang om als ouder tot die leeftijd na te poetsen.
• Leer je kinderen van jongs af aan dat tandenpoetsen belangrijk is en een dagelijks terugkerend ritueel. Tandenpoetsen moet al gebeuren vanaf de eerste babytandjes.
• Maak er voor peuters en kleuters een leuk ritueel van. Bijvoorbeeld door middel van een spelletje, liedje of door samen te poetsen.

Eetmomenten

Etenswaren en drankjes met suiker zijn slecht voor het gebit van je kind. Hoe meer suikers ze binnenkrijgen, hoe meer tandplak. Bacteriën in tandplak zetten suikers om tot zuur dat het tandglazuur aantast.

Hoe vaker je je kind iets laat eten of drinken, hoe eerder een gaatje zal ontstaan.

• Probeer suikers zoveel mogelijk te vermijden. Probeer daarnaast het aantal eetmomenten per dag te beperken tot zeven. Drie hoofdmaaltijden en maximaal vier tussendoortjes.
• Het drinken van dranken met suiker hoort daar ook bij. Geef je kind bij voorkeur water.
• Waar veel ouders zich niet van bewust zijn, is dat het meegeven van een fles melk of limonade naar bed schadelijk is. ’s Nachts kunnen de suikers in de melk of limonade volledig hun gang gaan en de tanden van je kind aantasten. Wen je kindje dus niet aan een fles melk of limonade in bed. Water kan natuurlijk wel.

Bezoek een mondhygiënist

Neem kinderen ieder half jaar mee naar de mondhygiënist voor controle, advies en begeleiding. Wat veel ouders niet weten is dat een bezoek aan de mondhygiënist tot 18 jaar volledig wordt vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Deze is voor de ouders dus kosteloos.

Gaatjes bij kinderen behandelen

Als je kind een gaatje heeft, kun je het best naar de mondhygiënist of tandarts gaan om het gaatje te laten behandelen.

Moeten gaatjes in melktanden gevuld worden?

Gaatjes in een melkgebit worden niet altijd gevuld. Wanneer het gaatje klein is, wordt een fluoridegel- of lak op de tand of kies aangebracht om zo het proces te stoppen. Daarbij zijn een goede mondhygiëne en maximaal zeven eet- en drinkmomenten per dag heel belangrijk.

Wanneer het gaatje groter is, wordt het aangetaste deel verwijderd met een boortje en wordt de tand of kies gerepareerd met tandkleurig vulmateriaal.