Maatregelen in verband met het coronavirus: je kunt als je gezond bent en geen coronaklachten hebt weer terecht bij jouw mondhygiënist.
Staat er een afspraak gepland? De mondhygiënist neemt contact met je op om de voorzorgsmaatregelen voor het bezoek door te nemen.
Wist je dat gaatjes in het melkgebit invloed hebben op het volwassen gebit?

Gaatjes bij kinderen

Op het moment dat tanden en kiezen bij kinderen doorbreken zijn ze vatbaarder voor gaatjes. Dit komt omdat het tandglazuur dan nog niet op zijn hardst is. Hierdoor kan er eerder een gaatje ontstaan. Gaatjes bij kinderen zijn het gevolg van slecht tandenpoetsen en te vaak eten of drinken van voedingsmiddelen met suikers.

Schiet het tandenpoetsen erbij in door de hectiek van alledag of wordt het ‘even vlug’ gedaan? Dan is de kans groot dat dit gaatjes, ook wel tandcariës genoemd, tot gevolg heeft. Poets in het begin zelf bij je kind, leer ze spelenderwijs het ook zelf te doen. Als je kind ouder wordt, kan je je kind meer eigen verantwoordelijkheid geven door ze het gebit zelf te laten poetsen. Er is tevens aangetoond dat kinderen tot tien jaar niet de motoriek hebben om zelf hun gebit goed schoon te houden. Het is dan ook belangrijk om tot deze leeftijd het gebit, minstens eenmaal per dag na te poetsen, bij voorkeur ‘s avonds. Ook daarna is het belangrijk om het tandenpoetsen regelmatig te controleren en je kind te begeleiden.

Naast slecht poetsen is ook het vaak eten en drinken van voedingsmiddelen met suiker funest voor een kindergebit. Niet alleen snoep, koek en zoet broodbeleg bevatten suikers. Ook fruit zit vol suiker en zelfs brood en rijst bevatten een vorm van suiker. Het advies is dan ook om je aan maximaal zeven eetmomenten per dag te houden.

Hoe je gaatjes kunt herkennen bij kinderen

Het is een bezoekje aan de mondhygiënist of tandarts waard wanneer je kind één van onderstaande klachten heeft:

• Aanhoudende pijn aan de tanden of kiezen;
• Gevoelige tanden;
• Opvallende plekjes op de tanden (een wit, kalkachtig plekje of juist een donkere plek op de tand);
• Een aanhoudende slechte adem.

Voorkomen van gaatjes bij kinderen

Goed poetsen
• Poets met een kindertandenborstel met zachte haren en een fluoride houdende tandpasta;
• Hanteer bij het tandenpoetsen altijd de 3 B’s: poets de binnen-, buiten-, en bovenkant van de tanden en kiezen; vergeet ook de achterkant van de laatste kies niet;
• Laat je kind de tandpasta wel uitspugen maar spoel niet na. Dan kan de fluoride zijn werk blijven doen;
• Omdat kinderen tot tien jaar niet in staat zijn hun gebit zelf goed schoon te houden is het van belang om als ouder tot die leeftijd na te poetsen;
• Leer je kinderen al van jongs af aan dat tandenpoetsen belangrijk is en een dagelijks terugkerend ritueel. Tandenpoetsen moet al vanaf de eerste babytandjes;
• Maak er voor peuters en kleuters een leuk ritueel van door middel van een spelletje, liedje of door samen te poetsen.

Eetmomenten
Etenswaren en drankjes met suiker zijn slecht voor het gebit. Bacteriën in tandplak maken van suikers een zuur dat het tandglazuur aantast. Hoe vaker je dus iets eet of drinkt met suiker, hoe eerder er een gaatje zal ontstaan.
• Probeer suikers zoveel mogelijk te vermijden en probeer het aantal eetmomenten per dag te beperken tot zeven: drie hoofdmaaltijden en maximaal vier tussendoortjes;
• Het drinken van dranken met suiker hoort daar ook bij. Geef je kind bij voorkeur water;
• Waar veel ouders zich niet van bewust zijn, is dat het meegeven van een fles melk of limonade naar bed schadelijk is. ’s Nachts kunnen de suikers in de melk of limonade volledig hun gang gaan en de tanden van je kindje aantasten. Wen je kindje dus niet aan een fles melk of limonade mee naar bed. Water kan wel.

Ga naar een mondhygiënist
Neem kinderen in ieder geval ieder half jaar mee naar de mondhygiënist voor een controle, advies en begeleiding. Wat sommige ouders niet weten is dat deze bezoeken tot 18 jaar volledig worden vergoed vanuit de basis zorgverzekering en dus voor de ouders kosteloos zijn.

Gaatjes bij kinderen behandelen

Als je kind dan toch een gaatje heeft, kun je het best naar de mondhygiënist of tandarts gaan om het gaatje te laten behandelen. Gaatjes in een melkgebit worden niet altijd gevuld. Wanneer het gaatje erg klein is, wordt er een fluoridegel- of lak op aangebracht om zo het proces te kunnen stoppen. Daarbij zijn een goede mondhygiëne en maximaal zeven eet- en drinkmomenten per dag heel belangrijk. Wanneer het een behoorlijk gaatje is, wordt het aangetaste deel verwijderd met een boortje en wordt de tand of kies gerepareerd met tandkleurig vulmateriaal.