Maatregelen in verband met het coronavirus: je kunt als je gezond bent en geen coronaklachten hebt weer terecht bij jouw mondhygiënist.
Staat er een afspraak gepland? De mondhygiënist neemt contact met je op om de voorzorgsmaatregelen voor het bezoek door te nemen.
Hoe wordt tand- of kiespijn veroorzaakt en wat kun je eraan doen?

Tand- of kiespijn bij kinderen

Tand- en kiespijn is bij kinderen soms lastig te herkennen omdat ze het niet altijd goed kunnen aangeven of uitleggen. Pijn aan de tanden of kiezen van je kind kan bovendien verschillende oorzaken hebben.

Wanneer een kind signalen laat zien van tand- of kiespijn kan het soms lijken alsof ze oor- of keelpijn hebben. Om dat uit te sluiten is een bezoek aan een mondhygiënist aan te raden.

Symptomen van tandpijn of kiespijn bij kinderen

De volgende signalen kunnen erop wijzen dat je kind last heeft van tand- of kiespijn:

• Klachten of pijn bij het tandenpoetsen;
• Last tijdens het kauwen;
• Grijpen naar de wang tijdens het eten;
• Zoetigheid ineens links laten liggen;
• Eten en kauwen met slechts één kant van het gebit;
• Huilen tijdens het eten;
• Bijten met kiezen in plaats van voortanden in bijvoorbeeld een appel.

Oorzaken van tand- en kiespijn bij kinderen

Misschien wel net zo lastig als het herkennen van tand- en kiespijn is het achterhalen van de oorzaak. Er zijn namelijk veel oorzaken die tot tand- en kiespijn bij kinderen kunnen leiden:

Gaatjes in tanden en kiezen door slecht poetsen of te veel tussendoortjes;
Ontstekingen of ontstoken tandvlees. Dit wordt veroorzaakt door tandplak dat zich vormt op tanden en kiezen doordat we eten en drinken. Tandplak bestaat voornamelijk uit voedselresten en bacteriën. De bacteriën in tandplak gaan het tandvlees irriteren waardoor het kan gaan ontsteken;
Doorkomende kiezen of wisselende tanden kunnen de nodige klachten veroorzaken bij je kind;
Tanderosie, wat veroorzaakt wordt door zuren in onze voeding die het tandglazuur oplossen;
Zuigflescariës is tandbederf (gaatjes) bij zeer jonge kinderen, die veroorzaakt wordt doordat de kindertandjes te veel in aanraking komen met suikers, bijvoorbeeld doordat kinderen de hele dag door kleine slokjes uit een zuigfles drinken;
Te hard poetsen kan het tandvlees beschadigen.

Tand- of kiespijn bij kinderen behandelen

Een eerste goede stap is een bezoek aan een mondhygiënist om de oorzaak van de tand- of kiespijn te achterhalen, maar nog belangrijker zijn de adviezen om deze problemen te voorkomen. Mondhygiënisten zijn namelijk dé professionals op het gebied van preventieve mondzorg.
Op doorkomende of wisselende tandjes kun je natuurlijk geen invloed uitoefenen. Wat je wel kunt doen is een koud kompres tegen de wang van je kindje leggen om de pijn iets te verlichten.
Wanneer er sprake is van gaatjes of ontstekingen is een behandeling door een mondhygiënist of tandarts noodzakelijk. De oorzaak die misschien wel het lastigst is om te achterhalen is te hard poetsen. Een mondhygiënist kan tips geven en voordoen hoe je het gebit van je kind het best kunt poetsen, om het gebit gezond te houden en door het uitvoeren van een goede gebitsreiniging.