Wist je dat je bij de mondhygiënist terecht kunt met uiteenlopende mondproblemen?

Mondproblemen

Er kan veel misgaan in je mond. Gaatjes (cariës), tand- of kiespijn, geïrriteerd of ontstoken tandvlees, parodontitis, tanderosie, zenuwpijn, tandsteen en een slechte adem zijn slechts enkele voorbeelden. Een mondhygiënist is dé specialist om verschillende mondproblemen te voorkomen.

Oorzaken van mondproblemen

Mondproblemen kunnen veel oorzaken hebben. Variërend van slecht poetsen tot een ongezonde levensstijl en voeding. Niet iedereen neemt het even nauw met de mondhygiëne. Maar weinig mensen houden zich aan de twee minuten poetsen per keer en maar liefst een derde van alle volwassenen poetst zijn of haar gebit maar één keer per dag.

Hoe herken ik mondproblemen?

  • Je hebt moeite met eten door de pijn in je tanden of tandvlees of hebt een gevoelige reactie op koud of juist warm eten of drinken;
  • Je durft niet meer te lachen uit schaamte voor je gebit en houdt bijvoorbeeld een hand voor je mond tijdens het praten of lachen;
  • Je hebt een slechte adem of droge mond;
  • Tandenpoetsen is pijnlijk en/of je tandvlees bloedt tijdens het poetsen.

Mondproblemen voorkomen

Om mondproblemen te voorkomen is een goede mondhygiëne belangrijk. Twee keer per dag poetsen met een fluoridehoudende tandpasta en met een hand- of elektrische tandenborstel is essentieel. Daarnaast kun je tussen de tanden en kiezen reinigen door te rageren, stokeren of te flossen. Om het helemaal goed te doen kun je als aanvulling gebruik maken van een tongschraper. Breng bovendien regelmatig een bezoek aan een mondhygiënist. De mondhygiënist is gespecialiseerd in preventieve mondzorg.

Door ziektes zoals diabetes, reuma of hartproblemen, door medicijngebruik of door een verminderde speekselproductie heb je meer kans op het krijgen van mondproblemen.

Blijf er niet mee lopen!

Mondhygiënisten staan voor preventieve mondzorg en begeleiden en coachen je om samen met jou te voorkomen dat deze klachten ontstaan. Want voorkomen is beter dan genezen! Klachten – en dus behandelingen – voorkomen is tevens prettig voor mensen met angst voor de tandarts. Ongeveer een kwart van alle Nederlandse volwassenen is namelijk bang voor de tandarts. Vaak komt dit door eerdere ervaringen, enge verhalen van anderen of schaamte voor het gebit.