Wist je dat de mondhygiënist je kan vertellen hoe je je mond het beste verzorgt?

Tandenpoetsen: zo houd je je mond fris en gezond

Twee keer per dag tandenpoetsen is een goede manier om je mond gezond te houden. Toch zijn er een hoop dingen waar je op moet letten tijdens het poetsen van je tanden. Kies je bijvoorbeeld voor een handtandenborstel of toch voor een elektrische tandenborstel? Hoe zorg je ervoor dat je ook de moeilijk bereikbare plekken in je mond goed poetst?

Een mondhygiënist kan je concrete instructies geven hoe jij je tanden het beste kunt poetsen. Zo houd je je mond gezond én adem fris. Hieronder zetten we alvast wat tandenpoets-tips voor je op een rijtje.

De belangrijkste functie van tandenpoetsen is het verwijderen van tandplak. Door tandplak consequent en op de juiste manier weg te poetsen voorkom je gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem. Ook de keuze tussen een handtandenborstel of elektrische tandenborstel is van belang voor de gezondheid van jouw mond.

Poetsen met een handtandenborstel vs. elektrisch tandenpoetsen

Met een handtandenborstel kun je je gebit prima reinigen. Toch wordt door mondhygiënisten aangeraden te poetsen met een elektrische tandenborstel.

Uit onderzoek blijkt dat je in dezelfde poetstijd met elektrisch poetsen meer tandplak verwijdert dan met een handtandenborstel. De snelheid waarmee de kop van een elektrische tandenborstel beweegt, kun je met een handtandenborstel simpelweg niet evenaren. Ook kun je met een elektrische tandenborstel beter poetsen op moeilijk bereikbare plekken, dankzij het kleine borstelkopje.

Sommige elektrische tandenborstels hebben bovendien een zogeheten ‘poetsdruksensor’ die meet en waarschuwt wanneer je te hard op je tandenborstel duwt tijdens het poetsen. Te hard poetsen kan namelijk je tandvlees beschadigen.

Poetsinstructie: tips voor tandenpoetsen

Hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen?

Poets je tanden bij voorkeur twee keer per dag, minimaal twee minuten per keer.

Wanneer moet ik mijn tanden poetsen?

De beste poetsmomenten zijn in de ochtend na het ontbijt en in de avond vlak voor het slapengaan.

Zie de poetsinstructies hieronder voor enkele tips:

Tandenpoetsen met een handtandenborstel

  • Zet je tandenborstel schuin in een hoek van ongeveer 45 graden richting je tandvlees.
  • Poets de drie B’s: de boven-, binnen- en buitenkant van je tanden en kiezen.
  • Vergeet niet de achterkant van je achterste kiezen te poetsen!
  • Maak korte heen-en-weerbewegingen, zonder te hard te drukken. Druk je te hard tijdens het poetsen? Dan kun je je tandvlees beschadigen.
  • Klaar met poetsen? Poets dan tot slot je tong om bacteriën te verwijderen en een slechte adem te voorkomen. Dit kan met de haren van een tandenborstel, maar veel handiger is het gebruik van een tongschraper die speciaal gemaakt is om je tong te reinigen.

Tandenpoetsen met een elektrische tandenborstel

  • Zet de elektrische tandenborstel – zonder hard te duwen – in een lichte hoek richting het tandvlees.
  • Afhankelijk van de soort elektrische tandenborstel houd je de borstel een paar seconden op je tand of kies (de borstel maakt zelf de poetsbeweging), of je beweegt mee met een kleine horizontale beweging.
  • Wanneer je van tand naar tand gaat, vergeet dan vooral de stukken tussen je tanden niet te poetsen. Ook hier kun je met je tandenborstel veel tandplak verwijderen. Houd je elektrische tandenborstel ook hier een tijdje stil.
  • Poets de drie B’s: de boven-, binnen- en buitenkant van je tanden en kiezen.
  • Vergeet niet de achterkant van je achterste kiezen te poetsen!