Maatregelen in verband met het coronavirus: je kunt als je gezond bent en geen coronaklachten hebt weer terecht bij jouw mondhygiënist.
Staat er een afspraak gepland? De mondhygiënist neemt contact met je op om de voorzorgsmaatregelen voor het bezoek door te nemen.
Wist je dat de mondhygiënist je kan vertellen hoe je je mond het beste verzorgt?

Tandenpoetsen op de juiste manier

Twee keer per dag tandenpoetsen is een goede manier om je mond gezond te houden. Toch zijn er een hoop dingen waar je op moet letten tijdens het poetsen. En kies je voor een handtandenborstel of liever voor een elektrische tandenborstel? Een mondhygiënist kan je tips en concrete poetsinstructies geven zodat jij je mond gezond én fris houdt.

De belangrijkste functie van tandenpoetsen is het verwijderen van tandplak. Door tandplak consequent en op de juiste manier weg te poetsen, voorkom je gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem. Ook de keuze tussen een hand- of elektrische tandenborstel is van belang voor de gezondheid van jouw mond.

Poetsen met een handtandenborstel vs. elektrisch poetsen

Hoewel je met een handtandenborstel je gebit prima kunt reinigen, wordt door mondhygiënisten vaak aangeraden te poetsen met een elektrische tandenborstel. Uit onderzoek blijkt dat je in dezelfde poetstijd met een elektrische borstel meer tandplak verwijdert. De snelheid waarmee de kop van een elektrische tandenborstel beweegt, kun je met een handtandenborstel simpelweg niet evenaren. Ook kun je met een elektrische tandenborstel beter in kleine hoekjes komen. Sommige elektrische tandenborstels hebben een zogeheten poetsdruksensor die meet of en waarschuwt wanneer je te hard duwt tijdens het poetsen. Te hard duwen kan namelijk het tandvlees beschadigen.

Tandenpoetsen: hoe doe je het goed?

Het liefst poets je twee keer per dag, minimaal twee minuten per keer. De beste poetsmomenten zijn in de ochtend na het ontbijt en in de avond vlak voor het slapengaan.

Zie de poetsinstructies hieronder voor enkele tips:

Poetsen met een handtandenborstel

  • Zet de tandenborstel schuin in een hoek van ongeveer 45 graden richting het tandvlees;
  • Poets de drie B’s: de boven-, binnen- en buitenkant van je tand;
  • Vergeet ook de achterkant van je achterste kiezen niet;
  • Maak korte heen-en-weerbewegingen, zonder te hard te drukken. Door te hard te drukken kun je het tandvlees beschadigen;
  • Poets tot slot je tong om bacteriën te verwijderen en een slechte adem te voorkomen. Dit kan met de haren van een tandenborstel, maar veel handiger is het gebruik van een tongschraper die speciaal gemaakt is om je tong te reinigen.

Poetsen met een elektrische tandenborstel

  • Zet de borstel – zonder hard te duwen – in een lichte hoek richting het tandvlees;
  • Afhankelijk van de soort elektrische borstel houd je de borstel een paar seconden op de tand of kies (de borstel maakt zelf de poetsbeweging), of je beweegt mee met een kleine horizontale beweging;
  • Wanneer je van tand naar tand gaat, vergeet dan vooral het middenstuk tussen je tanden niet. Ook hier kun je alvast met de borstel veel tandplak verwijderen. Houd je borstel ook hier een tijdje stil;
  • Poets de drie B’s: de boven-, binnen- en buitenkant van je tanden en kiezen en vergeet de achterkant van je achterste kiezen niet.