Tandsteen?

Laat het professioneel verwijderen

Tandsteen is een harde, verkalkte laag op tanden en kiezen en ontstaat uit tandplak. Dat is een zacht en kleverig, wit-gelig laagje van bacteriën, eiwitten uit het speeksel en etensresten op de tanden en kiezen. Tandplak dat je door poetsen en ragen en stoken niet verwijdert, verkalkt binnen 24  tot 48 uur tot tandsteen. En tandsteen kun je zelf niet met poetsen verwijderen. Hier heb je een professioneel voor nodig.

Waarom je tandsteen moet laten verwijderen

Tandsteen draagt bij aan bloedend tandvlees. Een bloedende tandvlees is een teken van tandvleesontsteking (gingivitis). Omdat tandsteen ontstaat uit tandplak en zich op het tandsteen makkelijker weer een laagje tandplak vormt (doordat tandsteen ruw is), is het belangrijk om het tandsteen zorgvuldig te laten verwijderen. De grootse veroorzakers van tandvleesproblemen zijn immers de bacteriën uit de tandplak.

Zo verwijdert de mondhygiënist tandsteen

Tandsteen kun je op verschillende manieren verwijderen. Bijvoorbeeld met haakjes maar ook met een ultrasoon-apparaat waarmee het tandsteen doortrillingen wordt verwijderd. Nadat de mondhygiënist het tandsteen heeft verwijderen, worden de tanden en kiezen vaak nog even gepolijst. Hiermee wordt het tandoppervlak helemaal glad gemaakt, de laatste restjes tandplak verwijderd  en eventuele verkleuringen van het tandoppervlak weggehaald. Ook polijsten kan op verschillende manieren. De meest gebruikte manier is met een borsteltje of cupje  en polijstpasta. Steeds vaker gebruikt de mondhygiënist hiervoor ook de airflow. Dit apparaat polijst de tanden en kiezen met een combinatie van water, lucht en een speciaal poeder. Als al het tandsteen is verwijderd, is het belangrijk ervoor te zorgen dat het niet weer terugkomt. Hiervoor is goede mondverzorging nodig.

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl