Slechte adem?

Dit zijn de oorzaken en dit doe je eraan

Een slechte adem, dat wil toch niemand? Het is ook een echt taboe. Want wat is er nu vervelender dan terug te moeten deinzen, omdat je gesprekspartner uit zijn mond ruikt. En hoe lastig is het om te moeten zeggen dat iemand uit zijn mond ruikt. Gelukkig kun je er iets aan doen.

Oorzaak tijdelijke slechte adem

Het hebben van een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Zo is de adem bij het wakker worden vaak niet echt fris. Een slokje water kan dan helpen. Ook kunnen voedingsmiddelen bijdragen aan een slechte adem. Bijvoorbeeld doordat je knoflook of bepaalde specerijen gegeten hebt. In deze gevallen is deze vorm van slechte adem tijdelijk en verdwijnt vanzelf.

Tandvleesontsteking en bacteriën

Andere oorzaken van slechte adem zijn bacteriën achter op de tong, of een tandvleesontsteking. Deze vorm van meer chronische slechte adem, wordt ook wel halitose genoemd. De meeste mensen zijn zich zelf vaak niet bewust van de slechte adem. Omdat je er aan went. Vergelijk dit bijvoorbeeld met je parfum/aftershave. In het begin ruik je het zelf nog wel, maar later is je neus er aan gewend. Voor je omgeving is het vaak moeilijk om je op je slechte adem te wijzen. Toch is het belangrijk om de stap te nemen en de ander te laten weten dat hij of zij een slechte adem heeft.

Zo behandel je een slechte adem

In de meeste gevallen is slechte adem goed te behandelen. Ligt het probleem op de tong dan is het poetsen of schrapen van de tong met een tongschraper een oplossing, eventueel aangevuld met een speciaal antibacterieel mondspoelmiddel. Ga voor een persoonlijk advies naar de mondhygiënist. Zoek een mondhygiënist in de buurt.

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl