Maak een gaatje vrij voor de mondhygiënist.
Er verandert in de pubertijd veel in het leven van een kind. Ze zijn nu meestal zelf verantwoordelijk voor het poetsen en hun mondgezondheid. Ook kunnen eetgewoonten veranderen. Dit heeft invloed op het gebit.
Heeft een kind een beugel? Dan is het schoonhouden van de mond extra belangrijk om gaatjes en tandvleesontsteking te voorkomen. Door al het ‘ijzerwerk’ is goed tanden poetsen ronduit lastig. Bezoek de mondhygiënist om te leren hoe je dat goed kunt doen.
Bij een slechte mondhygiëne kan een orthodontist besluiten geen beugel te plaatsen of de beugel vroegtijdig te verwijderen, omdat er problemen kunnen ontstaan.
Je wilt niet bekend staan om je slechte adem. Met scheve blikken en misschien wel pesterijen tot gevolg. Een stinkende adem komt meestal door een slechte gebitsverzorging, maar kan soms ook wijzen op andere gezondheidsproblemen. Verwaarloos een vieze adem dus niet!
Als mondhygiënisten krijgen we regelmatig kinderen en jongeren in de praktijk met een stinkende adem.
Dit wordt veroorzaakt door bacteriën in de mond, keel of neus. Deze bacteriën maken gassen die zwavelachtig kunnen ruiken.
Een onverzorgd gebit of ontstoken tandvlees kunnen de oorzaak zijn van een vieze adem.
Te veel bacteriën op de tong kunnen ook gaan stinken. Zij vormen een wit-geel laagje dat je tongbeslag noemt.
Een stinkende adem wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Een goede mondhygiëne is dan essentieel.
Goed poetsen is erg belangrijk. Het is een dagelijks terugkerend ritueel. Wanneer poetsen alleen niet voldoende blijkt, kun je ook voorzichtig de ruimtes tussen je tanden en kiezen reinigen. Bijvoorbeeld met behulp van flosdraad, een tandenstoker of rager. Omdat dit als je jong ben wat lastiger is, kan een mondhygiënist je uitleggen hoe je dit het best kunt doen.
Omdat bij tandenpoetsen de nadruk vaak op de tanden ligt, wordt de tong nogal eens vergeten. Dit terwijl de tong een broedplaats is voor bacteriën. Bij te veel bacteriën op je tong ontstaat tongbeslag. Je hebt dan een geel of wit-geel laagje op de tong.
Je kunt speciale tongreinigers kopen waarmee je de bacteriën van je tong kunt schrapen. Vind je dit eng? Dan kun je ook proberen voorzichtig je tong te poetsen met een tandenborstel.
Een mondhygiënist kan je tips en poetsinstructies geven en samen met je oefenen.