10 tips van de mondhygiënist voor een stralende glimlach!

Van de eerste tandjes tot wisselende melktanden tot een beugel. Er gebeurt veel in de mond van een kind. Door jaarlijks naar de mondhygiënist te gaan, krijgen kinderen een sterke basis voor een gezonde toekomst.
De volgende 10 tips van de mondhygiënist helpen bij het blijvend gezond houden van de mond van elk kind.

1. Ook de eerste tandjes moet je poetsen

Gaatjes in het melkgebit kunnen namelijk van invloed zijn op het volwassen gebit.

2. Poets de tanden van je kind tot 2 jaar liggend

Omdat tandenpoetsen bij baby’s niet altijd makkelijk gaat, is liggend poetsen de handigste manier. Dat kan bijvoorbeeld door het hoofdje van je baby op je hand te laten rusten terwijl je in bed zit, of leg je baby op de commode.

3. Maak van het tandenpoetsen een feestje!

Koop voor je peuter een leuke peutertandenborstel met felle kleurtjes en figuurtjes. Probeer van tandenpoetsen een gezellig ritueel te maken. Zo krijgt je kind positieve associaties bij het poetsen.

4. Bewaar fris voor later, geef de eerste jaren water!

Speeksel neutraliseert het zuur tussen de eet- en drinkmomenten door. Wanneer je kind te snel achter elkaar tussendoortjes eet of frisdrank drinkt, krijgt het speeksel niet de tijd om de schade te herstellen.

5. Breng je kind niet met een fles melk of pap naar bed

Zuigflescariës ontstaat wanneer het net doorgekomen gebit van baby’s en peuters te vaak in aanraking komt met koolhydraten. De papfles bevat koolhydraten. Koolhydraten worden omgezet in suikers die door de bacteriën in de mond vervolgens worden omgezet in zuren. Die zuren tasten het glazuur van de net doorgekomen tandjes aan.
Wil je je baby toch graag een fles pap of melk geven voor het slapen gaan? Blijf er dan bij en zorg ervoor dat deze binnen korte tijd op is. Daarna is het belangrijk om de tandjes te poetsen.

6. Laat je kind de tandpasta wel uitspugen, maar spoel niet na.

Hierdoor kan de fluoride zijn werk blijven doen.

7. Poets tot 10 jaar de tanden na

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen tot 10 jaar nog niet de motoriek hebben om zelf hun gebit goed schoon te houden. Poets tot die tijd het gebit na; 1 keer per dag is voldoende.

8. Draag je een beugel? Vergeet niet te ragen

De ruimte tussen de slotjes en onder de draadjes bereik je niet zo makkelijk met de tandenborstel. Daarom is het belangrijk om daar nog extra te reinigen met een rager.

Wil je weten hoe je dit doet? Maak een afspraak bij een mondhygiënist? Zo gebeurd!

9. Spoel je slotjesbeugel na met mondwater

Mondwaters bevatten ingrediënten die het glazuur versterken. Tandplak blijft makkelijker zitten als je een beugel hebt, waardoor je eerder kans hebt op gaatjes. Het is daarom belangrijk om extra te spoelen met mondwater.

10. Maak jaarlijks een afspraak bij de mondhygiënist

De mondhygiënist is jouw coach naar een sterker gebit. Samen maak je een plan voor de beste mondverzorging van jezelf of jouw kind om te zorgen voor een gezonde basis. Wat je jong voorkomt, houdt de mond gezond.

Wat kun je verwachten?

  Een afspraak bij de mondhygiënist duurt zo’n drie kwartier.
Er wordt gekeken naar de gezondheid van de mond en je krijgt advies op maat. Denk aan:

     

Duik in het Mond Mysterie met de online game!

Ontdek de geheimen van een gezonde mond in onze online game Mond Mysterie. Perfect voor kinderen van 7 tot 12 en hun ouders. Los leuke puzzels op en ontdek alles over mondverzorging. Leuk, leerzaam en dat allemaal vanaf je mobiel of laptop.

Klaar voor de uitdaging?