21 december 2021

Afspraak voor mondzorg gewoon mogelijk tijdens lockdown

Valt jouw afspraak met een mondzorgverlener, zoals een mondhygiënist, orthodontist of tandarts, midden in de lockdown? Dan kun je daar gewoon naar toe gaan, want de mondzorgpraktijken blijven open en zijn op hun gewone openingstijden bereikbaar. Er wordt in de mondzorg gewerkt met een streng hygiëneprotocol (de Leidraad Mondzorg Corona). Zo blijft mondzorg voor iedereen beschikbaar, gevaccineerd en ongevaccineerd.

 

Basisregels voor jouw bezoek
Jouw afspraak met een mondzorgverlener kan doorgaan, ondanks de op 18 december aangekondigde lockdown. Om ervoor te zorgen dat jouw bezoek veilig verloopt, gelden er vijf basisregels.

1. Wees eerlijk bij het beantwoorden van de gezondheidsvragen
Het eerlijk beantwoorden van de gezondheidsvragen is belangrijk en nu helemaal vanwege de omikron-variant. Het is de bedoeling dat iedereen deze vragen beantwoordt, welke leeftijd iemand dan ook heeft. Door eerlijk antwoord op deze vragen te geven, draag je bij aan jouw veiligheid en die van anderen. De mondzorgverlener kan als dat nodig is, de beslissing nemen om jouw afspraak uit te stellen.

2. Uitstellen afspraak als je coronaklachten hebt
Zeg je afspraak op tijd af, als jij of je kind zich niet lekker voelen en doe een test bij de GGD.

3. Laat het weten als je twijfelt of je afspraak door kan gaan
Neem altijd eerst contact op met je mondzorgpraktijk, als je twijfelt of jouw afspraak door kan gaan en kom niet meteen naar de praktijk. Jullie bespreken dan samen of het veilig is om naar de praktijk te komen of niet.

4. Kom niet te vroeg en kom alleen
Kom op tijd op je afspraak, maar niet te vroeg. Blijf zo kort mogelijk wachten in de wachtkamer. Als het mogelijk is, kom dan alleen.

5. Houd afstand en draag een mondkapje
Als je de praktijk binnenkomt, ontsmet dan je handen. Als je 13 jaar of ouder bent, dan is het verplicht om een mondkapje in de mondzorgpraktijk te dragen. Ook houdt iedereen afstand van elkaar. We begroeten elkaar vriendelijk en schudden geen hadden.

 

Zorg zelf ook voor een goede mondverzorging
Bij een gezond lijf hoort een gezonde mond en andersom. Je gezondheid is zeker in deze tijd heel belangrijk. Daar hoort ook een gezonde mond bij. Poets twee keer per dag je tanden en reinig ook tussen je tanden en kiezen met rager of stoker. Bezoek je mondzorgverlener regelmatig. Ook nu in coronatijd.