Bij een gezond lijf hoort een gezonde mond en andersom. Je gezondheid is zeker in deze tijd heel belangrijk. Daar hoort ook een gezonde mond bij.
Poets 2x per dag je tanden en reinig ook tussen je tanden en kiezen met rager of stoker. Bezoek je mondhygiënist regelmatig. Ook nu in coronatijd.
Er wordt in de mondzorg gewerkt met een streng hygiëneprotocol (de Leidraad Mondzorg Corona).
Wist je dat hartpatiënten bepaalde mondproblemen kunnen ervaren?

Mondproblemen bij hartproblemen

Een verzorgd gebit is niet alleen mooi, maar draagt ook bij aan een algehele goede gezondheid. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat er een verband is tussen gebitsproblemen en hart- en vaatziekten. Uit onderzoek is gebleken dat tandvleesproblemen – en dan met name parodontitis – het risico bij mensen met hart- en vaatziekten extra verhogen.

Een slechte mondhygiëne brengt risico’s met zich mee voor het hart en de bloedvaten. Bacteriën die tandplak veroorzaken zijn namelijk dezelfde bacteriën die bijdragen aan aderverkalking. Bacteriën die tandvleesontsteking veroorzaken kunnen in de bloedbaan terechtkomen, zich daar ophopen en bloedproppen veroorzaken.

Deze bacteriën zorgen ervoor dat er ontstekingseiwitten aangemaakt worden. Als je een chronische tandvleesontsteking hebt, bevordert dit het sneller optreden van bloedvatontsteking en bloedklontering. Dit leidt op termijn tot hartproblemen.

Parodontitis en hartproblemen

Bij parodontitis, een ernstige vorm van tandvleesontsteking, is het tandvlees dusdanig ontstoken dat ook het onderliggende kaakbot wordt aangetast. Het tandvlees komt los van de tanden waardoor er ruimtes (pockets) ontstaan waar zich tandplak en bacteriën in ophopen. Vanuit die pockets komen de schadelijke bacteriën makkelijk in de bloedbaan terecht door bijvoorbeeld tandenpoetsen of eten. Wanneer er ergens anders in het lichaam al een ontsteking zit, zoals bij aderverkalking, neemt het risico op hart- en vaatziekten toe, omdat het ontstekingsniveau door de schadelijke bacteriën in de bloedbaan hoger wordt. Bovendien leiden te veel bacteriën in de bloedbaan tot stolsels en bloedproppen, wat weer kan leiden tot een hartinfarct of beroerte. Onderzoek heeft tevens aangetoond dat het vaatstelsel weer verbetert zodra parodontitis behandeld wordt.

Endocarditis door een slechte mondgezondheid

Bacteriële endocarditis is een ontsteking van de binnenbekleding van het hart en de hartkleppen. Ook dit wordt veroorzaakt door schadelijke bacteriën die in de bloedbaan terechtkomen door onder andere ontstoken tandvlees.

Tips voor een gezonde mond

Mondproblemen, zoals tandvleesontsteking en de bijbehorende schadelijke bacteriën voorkom je met een goede mondhygiëne. Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een goede tandenborstel. Reinig daarnaast één keer per dag tussen je tanden en kiezen met een tandenstoker, rager of flossdraad om ook de bacteriën tussen de tanden te verwijderen. Spoelen met een mondwater kan ook bijdragen aan een goede mondhygiëne. Schadelijke bacteriën hopen zich vaak op achterop de tong. Om die bacteriën weg te halen, kan het helpen om regelmatig een tongschraper te gebruiken. Door minimaal twee keer per jaar een bezoek te brengen aan de mondhygiënist draag je actief bij aan een goede mondhygiëne. Mondhygiënisten geven adviezen voor een goede mondhygiëne en begeleiden je naar een leven lang een gezonde mond. Daarnaast voeren ze een professionele gebitsreiniging uit en overleggen ze samen met jou wat de beste behandeling voor jou is.