Bij een gezond lijf hoort een gezonde mond en andersom. Je gezondheid is zeker in deze tijd heel belangrijk. Daar hoort ook een gezonde mond bij.
Poets 2x per dag je tanden en reinig ook tussen je tanden en kiezen met rager of stoker. Bezoek je mondhygiënist regelmatig. Ook nu in coronatijd.
Er wordt in de mondzorg gewerkt met een streng hygiëneprotocol (de Leidraad Mondzorg Corona).
Wist je dat diabetespatiënten bepaalde mondproblemen kunnen ervaren?

Mondproblemen bij diabetes

Wanneer je last hebt van diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is het belangrijk goed te letten op de gezondheid van je mond. Diabetespatiënten hebben namelijk sneller last van tand- en tandvleesproblemen door een wisselende bloedsuikerspiegel. Laat je gebit daarom regelmatig controleren door een mondhygiënist om mondproblemen te voorkomen.

Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij de bloedsuikerspiegel niet op peil blijft. Wanneer er een lange tijd te veel suiker in je bloed zit, kan dat op den duur schade veroorzaken aan je ogen, nieren, bloedvaten en mond. Ontstekingen bij diabetespatiënten, dus ook in de mond, genezen minder goed en kunnen complicaties opleveren voor de algemene gezondheid. En het heeft een wisselwerking want bij mondproblemen is de bloedsuikerspiegel minder stabiel. Wanneer je diabetes hebt, is het dus van groot belang om je gebit regelmatig te laten controleren door een mondhygiënist om mondproblemen in een vroeg stadium te kunnen signaleren. Vertel je mondhygiënist altijd dat je diabetes hebt.

Diabetes? Check je mond!

Omdat diabetespatiënten gevoeliger zijn voor mondklachten en mondproblemen minder snel genezen wanneer je suikerziekte hebt, is het goed om je eigen mondgezondheid in de gaten te houden. Dat geldt ook wanneer je een kunstgebit hebt.

Diabetespatiënten lopen een groter risico op tandvleesontstekingen (gingivitis en parodontitis), schimmelinfecties, een droge mond en gaatjes.

Breng een bezoek aan de mondhygiënist wanneer je één van de volgende klachten hebt:

  • Je hebt ineens regelmatig last van een droge mond;
  • Je tandvlees is gevoelig, rood en bloedt snel. Dat wijst op een tandvleesontsteking;
  • Je hebt pijn in je mond;
  • Je hebt gevoelige tanden bij koud of juist warm eten en drinken;
  • Je hebt wondjes, zweertjes of vlekken in je mond;
  • Je hebt een vieze smaak in je mond en een slechte adem.

Diabetes en mondproblemen

Wanneer je last hebt van een te hoge bloedsuikerspiegel ben je gevoeliger voor ontstekingen en infecties. Ook het tandvlees is extra gevoelig voor ontstekingen. Bij te veel suiker in het bloed, wil je lichaam dat kwijtraken door te plassen, wat weer een droge mond tot gevolg heeft. En minder speeksel betekent meer kans op gaatjes en tandvleesontsteking.

Tips voor een gezonde mond

Mondproblemen voorkomen doe je door er een goede mondhygiëne op na te houden, je bloedsuikerspiegel op peil te houden en te stoppen met roken. Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een goede tandenborstel en reinig één keer per dag de ruimte tussen je tanden en kiezen met een tandenstoker, rager of flossdraad. Spoelen met een mondwater kan ook bijdragen aan een gezonde mond. Pas daarentegen op met mondwaters die veel alcohol bevatten want die drogen bij regelmatig gebruik je mond uit. Om bacteriën die mondproblemen veroorzaken weg te halen, kan het helpen om regelmatig ook je tong te reinigen met een tongschraper. Wanneer je een kunstgebit hebt, gelden dezelfde principes. Houd je tandvlees en kunstgebit schoon.

Gebitsbehandelingen bij diabetespatiënten

Ga in ieder geval twee keer per jaar voor controle en advies naar de mondhygiënist. Ook als je geen klachten hebt. Een mondhygiënist kan problemen namelijk signaleren voordat je ze zelf in de gaten hebt. Wanneer je bloedwaarden niet goed zijn, kun je wel gewoon een mondbehandeling ondergaan. Vertel je mondhygiënist wel altijd dat je diabetes hebt! Na een behandeling aan tanden of tandvlees kan het zijn dat je het advies krijgt om even niets te eten, waardoor je bloedsuikergehalte te laag wordt en je een hypo zou kunnen krijgen met trillerigheid, zweten en duizelingen tot gevolg. Plan een behandeling daarom op een gunstig tijdstip waardoor je van tevoren voldoende kunt eten en drinken

Roken en diabetes

Roken zorgt voor een slechtere doorbloeding van het tandvlees wat kan leiden tot snellere afbraak van het kaakbot (parodontitis). Door die slechte doorbloeding bloedt het tandvlees niet of minder snel waardoor je de signalen van tandvleesontsteking minder snel opmerkt. Daarnaast zorgt roken voor een hogere bloedsuikerspiegel.