Mondverzorging

Hoe verzorg je het beste je mond?

Iedereen wil graag een gezonde en frisse mond, zonder gaatjes en tandvleesontstekingen. Maar hoe kun je je mond het beste reinigen en verzorgen, zodat je problemen voorkomt?

Tandplak is de boosdoener

Tandplak is een laagje op tanden en kiezen dat vooral uit bacteriën bestaat. Deze bacteriën kunnen gaatjes en tandvleesontstekingen veroorzaken. Om je mond gezond te houden, is het belangrijk om dagelijks tandplak te verwijderen. Tandplak kun je lastig met het blote oog zien. Gelukkig kan de mondhygiënist het zichtbaar voor je maken met een zogenaamde plakverklikker. Je kunt ook een plakverklikker bij de drogist halen.

Kies een goede tandenborstel

Tandplak poets je het beste weg met een elektrische tandenborstel. Poets je toch liever met een handtandenborstel? Let er dan op dat de borstelkop niet te groot is en de haren zacht zijn. Zowel een tandenborstel als opzetborstel vervang je bij voorkeur elke drie maanden of wanneer de haartjes uit elkaar staan. Wil je advies over welke tandenborstel het best bij jou past? Ga dan naar de mondhygiënist.
Vind een mondhygiënist

Poets op de juiste manier

De juiste tandenborstel is een goed begin, maar het is ook belangrijk dat je op de juiste manier poetst. Een mondhygiënist kan je helpen de juiste techniek onder de knie te krijgen, maar je kunt alvast beginnen met onze poetsinstructies.
Volg onze poetsinstructies

Gebruik tandpasta met fluoride

Gebruik altijd een tandpasta met fluoride. Een hoeveelheid zo groot als een erwt is voldoende voor één poetsbeurt.

Gebruik een rager, stoker en/of monddouche

Met je tandenborstel kom je vaak niet goed tussen je tanden en kiezen. Sterker nog: 40 procent van je gebit wordt niet schoon wanneer je alleen poetst. Daarom is het belangrijk om elke dag te ragen of stoken, dit wordt ook wel ‘interdentaal reinigen’ genoemd. Wat het beste voor jouw gebit werkt, is afhankelijk van de ruimte tussen je kiezen en tanden.

Zo gebruik je een rager

Zijn de ruimtes tussen je tanden of kiezen redelijk groot? Gebruik dan een rager. Goed om te weten: ragers zijn er in meerdere maten en je kunt ze meerdere keren gebruiken. Gewoon even onder de kraan afspoelen en op een droge plek bewaren.

Laat je door de mondhygiënist adviseren over het juiste formaat rager. De mondhygiënist geeft je bovendien graag tips over hoe je het beste kunt ragen.

Zo gebruik je een stoker

Zijn de ruimtes tussen je tanden en kiezen te klein voor een rager? Dan past een houten of rubberen stoker misschien beter bij je gebit. Als je een houten stoker gebruikt, maak deze dan even nat, door er bijvoorbeeld even op te sabbelen. De tandenstoker wordt dan soepeler en breekt minder snel af.

Monddouche

In aanvulling op ragers en stokers kan een monddouche gebruikt worden. Met behulp van een krachtige waterstraal bereik je de ruimtes tussen je tanden en kiezen. Op die manier draagt een monddouche, wanneer het samen met andere mondverzorgingsproducten wordt gebruikt, bij aan het voorkomen van een tandvleesontsteking, oftewel gingivitis.

Gebruik een tongschraper

Op je tong kunnen zich ook bacteriën en voedselresten ophopen, vooral op het achterste deel. Dit noemen we tongbeslag, wat er wit, geel of bruin uitziet. Tongbeslag kan ontstaan doordat de tong onregelmatig van structuur is, en het kan de oorzaak zijn van een slechte adem. Je verwijdert tongaanslag met een tongschraper.

Heb je een kunstgebit?

Ook dan kan er tandplak ontstaan. Je kunt dit het beste wegpoetsen met een speciale protheseborstel en handzeep. Handzeep is zacht voor het materiaal waarvan het kunstgebit is gemaakt. Na het schoonmaken het gebit wel goed afspoelen natuurlijk.

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl