Mondverzorging

Hoe verzorg je het beste je mond?

Iedereen wil graag een gezonde en frisse mond, zonder gaatjes en tandvleesontstekingen. Maar hoe moet je je mond dagelijks reinigen en verzorgen, zodat je problemen voorkomt? Ontdek hoe je dat het beste doet.

Tandplak is de boosdoener

Tandplak is een laagje op tanden en kiezen dat vooral uit bacteriën bestaat. En deze bacteriën kunnen gaatjes en tandvleesontstekingen veroorzaken. Om je mond gezond te houden, is het belangrijk om dagelijks tandplak te verwijderen. Alleen kun je tandplak lastig met het blote oog zien. Gelukkig kan de mondhygiënist het zichtbaar voor je met een zogenaamde plakverklikker. Maar je kunt ook een plakverklikker bij de drogist halen.

Kies een goede tandenborstel

Tandplak poets je het beste weg met een elektrische tandenborstel. Poets je toch liever met een handtandenborstel? Let er dan op dat de borstelkop niet te groot is en de haren zacht zijn. Zowel een tandenborstel of opzetborstel vervang je het best elke 3 maanden of wanneer de haartjes uit elkaar staan. Wil je advies over tandenborstels? Neem dan contact op met een mondhygiënist.
Vind een mondhygiënist

Poets op de juiste manier

Een goede tandenborstel is een goed begin, maar het is ook belangrijk dat je op de juiste manier poetst. Een mondhygiënist kan je helpen de juiste techniek onder de knie te krijgen, maar je kunt alvast beginnen met onze poetsinstructies.
Volg onze poetsinstructies

Gebruik tandpasta met fluoride

Gebruik altijd een tandpasta met fluoride. Een hoeveelheid zo groot als een erwt, is voldoende voor één poetsbeurt.

Rag, floss of gebruik een stoker

Met je tandenborstel kom je vaak niet goed tussen je tanden en kiezen. Dat kunt wel met een rager, stoker en flossdraad. Wat het best voor jouw gebit werkt, is afhankelijk van de ruimte tussen je kiezen en tanden.

Zo gebruik je een rager

Zijn de ruimtes tussen je tanden of kiezen redelijk groot? Gebruik dan een rager. Let op dat je niet een kleine gebruikt, want verwijder je onvoldoende tandplak. Goed om te weten: ragers zijn er dus in meerdere maten en je kunt ze meerdere keren gebruiken.
Gewoon even onder de kraan afspoelen en op een droge plek bewaren.

Zo gebruik je een stoker

Zijn de ruimtes tussen je tanden en kiezen te klein voor een rager? Dan past een houten of rubberen stoker misschien beter bij je gebit. Als je een houten stoker gebruikt, maak deze dan even nat, door er bijv. even op te sabbelen. De tandenstoker wordt
dan soepeler en breekt minder snel af.

Gebruik een tongschraper

Op je tong, kunnen zich ook bacteriën en voedselresten ophopen, vooral op het achterste deel. Dit noemen we tongbeslag en ziet er wit, geel of bruin uit. Het kan ontstaan omdat de tong onregelmatig van structuur is en kan de oorzaak zijn van een slechte
adem. Je verwijdert tongaanslag met een tongschraper.

Steek je tong uit en zet de schraper op de achterkant van je tong.

 

Heb je een kunstgebit?

Ook dan kan er tandplak ontstaan. Je kunt dit het beste wegpoetsen met een speciale protheseborstel en handzeep. Handzeep is zacht voor het materiaal waarvan het kunstgebit is gemaakt. Wel goed afspoelen natuurlijk.

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl